Sprādziens Bangkokā – iekšpolitiskās cīņas izpausme?

Hinduistu svētnīca, kur nogranda sprādziens, bija iecienīta tūristu apmeklējuma vieta, tai blakus atrodas lepnas viesnīcas un tirdzniecības centri © Scanpix

Taizemes valdošā militārā hunta meklē jaunu vīrieti, kurš varētu būt sarīkojis pirmdienas vakarā kādā Bangkokas hinduistu svētnīcā notikušo sprādzienu, kas prasīja vismaz 22 cilvēku dzīvības. Amatpersonas devušas mājienus, ka vainīgie varētu būt saistīti ar pērn militārajā apvērsumā gāztās premjeres Jinglukas Šinavatras atbalstītājiem, tā dēvētajiem Sarkanajiem krekliem. Pēc varas iestāžu domām, uzbrukuma mērķis ir iedragāt Taizemes tūrisma industriju un līdz ar to arī visu ekonomiku.

Vakarrīt Taizemes policija precizēja, ka sprādzienā, kas notika hinduistu svētnīcas Erawan teritorijā, vienā no greznākajiem galvaspilsētas rajoniem, dzīvību zaudējuši 22 cilvēki, deviņi no kuriem bija ārzemju tūristi. Sprādzienā ievainoti 123 cilvēki, daudzi no kuriem vakar joprojām atradās slimnīcās.

Meklē aizdomīgo

«Tas ir ļaunākais uzbrukums valsts vēsturē,» pirms vakar notikušās valdības sēdes sacījis huntas līderis – bijušais bruņoto spēku pavēlnieks un pašreizējais premjers Prajuts ČanOča. Viņš informējis, ka esot arī aizdomās turamais – kāds jauns vīrietis. Videonovērošanas kameru ierakstos, kas tika publicēti vakar pēcpusdienā, redzams, ka šis vīrietis, kas tērpies dzeltenā kreklā, ieiet svētnīcā, nesot melnu mugursomu. Citos kadros redzams, kā viņš novieto mugursomu vietā, kuru speciālisti identificējuši kā sprādziena epicentru, raksta Bangkok Post. Jāatgādina, ka iepriekš nacionālās policijas priekšnieks Somjots Pumpumuangs bija informējis, ka sprāgstvielas (aptuveni 3 kilogramu trotila ekvivalenta) bijušas sapildītas dzelzs caurulē. Turklāt neesot nekādu šaubu, ka spridzeklis novietots tā, lai eksplozijā ciestu pēc iespējas vairāk cilvēku. Par šādu nodomu liecina arī sprādziena sarīkošanas brīdis – ap septiņiem vakarā pie krustojuma, kura tuvumā atrodas gan svētnīca, gan viesnīca Grand Hyatt Erawan Hotel, gan vairāki lieli tirdzniecības centri, allaž esot ļoti daudz ļaužu.

Aizdomīgā vīrieša identitāti līdz vakardienas pievakarei noskaidrot nebija izdevies, un policijas pārstāvji aprobežojušies ar paziņojumu, ka «viņš varēja būt gan tajs, gan ārzemnieks».

AP vēsta, ka vakardienas preses konferencē premjers pat zaudējis savaldību. «Izmeklēšana joprojām turpinās, vai jūs vispār saprotat, ko tas nozīmē? Nav jau tik vienkārši, ka kāds būtu uzņēmies atbildību,» viņš sacījis, atbildot uz kārtējo jautājumu par to, kurš tad īsti sarīkojis sprādzienu.

Taču, kā uzsver Deutsche Welle, huntas līderis devis nepārprotamu mājienu, paziņojot, ka aizdomās turamais varētu pārstāvēt «pretvalstisku grupu, kas bāzējas Taizemes ziemeļaustrumos». Tieši lauku rajoni valsts ziemeļos un austrumos ir Šinavatru ģimenes galvenais atbalsta punkts. Kopš 2001. gada, kad par Taizemes premjeru kļuva Taksins Šinavatra, visās vēlēšanās allaž uzvarējušas šīs ģimenes locekļu vadītās partijas, kuras Bangkokā mēdz raksturot kā populistiskas. To nosaukumi bieži mainījušies, jo karaļnams un Taizemē ietekmīgie bruņotie spēki ne reizi vien atstādinājuši Šinavatras no varas – Taksins, piemēram, tika gāzts 2006. gadā notikušā apvērsumā un kopš 2008. gada dzīvo trimdā, viņa māsa Jingluka par premjeri kļuva 2011. gadā, bet pērn zaudēja amatu pēc kārtējā puča. Jau kopš 2005. gada Taizemē nerimstas nikna politiskā cīņa starp Šinavatru atbalstītājiem, tā saucamajiem Sarkanajiem krekliem, un Bangkokas elites piekritējiem jeb Dzeltenajiem krekliem – jāatgādina, ka dzeltenā krāsa Taizemē tradicionāli tiek uzskatīta par karaļnama krāsu.

Versiju netrūkst

Versija, ka sprādzienu sarīkojuši militārās huntas politiskie pretinieki, pašreizējai valdībai, šķiet, ir visizdevīgākā, jo tā dod iespēju kārtējo reizi novilcināt vēlēšanu sarīkošanu un varas nodošanu civilās valdības rokās – allaž iespējams aizbildināties ar to, ka vēlēšanās atkal var uzvarēt «Šinavatru klana populisti un valsts izzadzēji», kuri nu esot aptraipījuši savas rokas ar asinīm. AFP norāda, ka Sarkano un dzelteno kreklu konfliktā patiešām ne reizi vien nonācis līdz vardarbībai un lietā likti arī šaujamieroči, taču domstarpības vienmēr aprobežojušās ar sadursmēm starp politisko spēku aktīvistiem. Pat tad, kad 2006. gadā daudzviet Bangkokā bija sākušās ielu kaujas starp sarkanajiem un dzeltenajiem, to dalībnieki rēķinus lielākoties kārtoja vietās, ko neapmeklē tūristi. Pirmdienas eksplozija šajā ziņā ir bezprecedenta gadījums – lai kurš to arī sarīkojis, viņš nevarēja neapzināties, ka cietušo vidū būs arī ārvalstu pilsoņi.

Neilgi pēc sprādziena izplatījās baumas, ka to varētu būt sarīkojuši islāmistu radikāļi. BBC atgādina, ka viņi patiešām kopš 2002. gadā Bali notikušā terora akta aktivizējušies Dienvidaustrumāzijā. Taču, pirmkārt, Taizeme nekad nav pasludināta par islāmistu iespējamo mērķi, bet otrkārt – šie grupējumi nekad nekavējas uzņemties atbildību par pastrādātajiem terora aktiem. Aizdomās iespējams turēt arī Taizemes musulmaņus, kuri jau gadiem ilgi cīnās par valsts dienvidu provinču neatkarību vai pievienošanu Malaizijai – šis konflikts prasījis jau aptuveni 6400 cilvēku dzīvības. Taču Taizemes musulmaņi līdz šim nekad nav rīkojuši terora aktus aiz dienvidu provinču robežām. Turklāt valdības preses sekretārs Veračons Sukhondapatipaks ļoti pārliecinoši apgalvojis – vietējie musulmaņu dumpinieki šāda veida bumbas vēl nekad nav izmantojuši. Reuters atgādina par vēl vienu versiju, kuru vakar pieminējis policijas priekšnieks

S. Pumpumuangs. Viņš pieļāvis, ka eksplozija varētu būtu Ķīnas Sindzjaņas provinces uiguru atriebība Taizemei par to, ka tā jūlijā nav piešķīrusi patvērumu 109 uiguriem un izdevusi viņus Ķīnas varas iestādēm. Jāatgādina, ka oficiālā Pekina nereti apsūdz uigurus, kas ir musulmaņi, separātismā un terorismā. Taizemes mediji, komentējot šo versiju, uzsver, ka šādā gadījumā ir saprotama sprādziena vietas izvēle – Erawan svētnīcu ik dienas apmeklē ļoti daudz tūristu no Ķīnas, un tādējādi uzbrucēji vienlaikus varējuši atriebties gan Taizemei, gan Ķīnai.

Tūristi var nobīties

Taizemes aizsardzības ministrs Pravits Vongsuvons jau pāris stundu pēc sprādziena paziņoja, ka tā rīkotāju mērķis ir ne tikai valdības diskreditācija, bet arī «Taizemes tūrisma industrijas un ekonomikas sagraušana». Bloomberg atgādina, ka tūrisma sektors tikai tiešā veidā vien nodrošina 8,5% no valsts iekšzemes kopprodukta, bet netiešā – vismaz 15%. Ir apstiprināts, ka starp bojā gājušajiem ir Ķīnas, Honkongas, Malaizijas un Singapūras pilsoņi, bet ievainoti arī viesi no Filipīnām, Indonēzijas un Japānas. Pagaidām tikai Honkongas varas iestādes izplatījušas brīdinājumu saviem pilsoņiem «bez īpašas vajadzības» neapmeklēt Taizemi, bet, piemēram, ASV vēstniecība Bangkokā vien aicinājusi šajā pilsētā esošos amerikāņus nedoties uz Erawan apkaimi.

Taču terora akta sekas bija jūtamas jau vakar. Taizemes valūtas bata kurss nokrities līdz zemākajai vērtībai attiecībā pret dolāru un eiro beidzamo sešu gadu laikā, noticis akciju cenu kritums Bangkokas biržā. Visvairāk cietušas tās kompānijas, kas iesaistītas tūrisma un viesmīlības biznesā – sākot ar lidsabiedrībām un beidzot ar viesnīcu ķēdēm. «Vakar, kad bija apritējušas mazāk nekā 24 stundas pēc sprādziena, daži tūrisma operatori jau sūdzējās, ka ārzemju ceļotāji steidz atcelt rezervācijas,» raksta Reuters. Piemēram, kompānijas All the Best Travel ģenerālmenedžeris Euamtips Pandžajs stāstījis, ka vairāki desmiti japāņu tūristu nolēmuši no Bangkokas uz dzimteni doties dažas dienas agrāk nekā plānots, bet lielākā daļa japāņu, kuriem bija jāierodas nākamās grupas sastāvā, jau paziņojuši, ka uz Taizemi nebrauks. Savukārt vairākas citas tūrisma kompānijas, kas organizē atpūtu Taizemes kūrortos, atzinušas, ka viņu klienti vēlas pēc iespējas mazāk laika pavadīt galvaspilsētā, uzreiz dodoties uz pludmali.

«Notikušais, protams, atstās iespaidu uz tūrisma industriju. Taču skaitļos to ir grūti aplēst, jo pašlaik nav īstā tūrisma sezona. Lai saprastu, kas notiks, jāpagaida līdz oktobrim un jālūdz Dievs, lai tūristi līdz tam brīdim aizmirstu par šo incidentu,» Reuters citē Taizemes finanšu ministra Somaji Fazē sacīto. Līdzīgi intervijā Reuters izteicies Taizemes tūrisma pārvaldes prezidents Itirits Kingleks. «Ja nenotiks jauni incidenti, tad šā sprādziena ietekme uz tūrisma industriju būs īslaicīga. Taizeme ir un joprojām paliks tūristu iecienīts galamērķis,» viņš sacījis.

Reuters atgādina, ka Taizeme šā gada pirmajos sešos mēnešos uzņēmusi 14,9 miljonus ārzemnieku – tas ir gandrīz par trešdaļu vairāk nekā pērnā gada pirmajos sešos mēnešos, kad tūristus biedēja sarkano un dzelteno kreklu konflikts, bet vēlāk armijas veiktais apvērsums un ieviestais karastāvoklis. Ja izrādīsies, ka pirmdienas sprādziens ir tikai daļa no plašākas vardarbības kampaņas, pastāv risks, ka ceļotāji Taizemes vietā atkal sāks izvēlēties citus galamērķus.



Svarīgākais