Fotogrāfus lūdz nevajāt princi Džordžu

Kensingtonas pils oficiāli izplatītajās fotogrāfijās princis Džordžs redzams savas māsiņas kristībās jūlija sākumā © National Pictures/TopFoto.co.uk

Kembridžas hercoga Viljama un hercogienes Keitas pacietības mērs ir pilns – viņi vairs negrasās pieciest dzeltenās preses fotogrāfu izvērsto divus gadus vecā prinča Džordža vajāšanu. Tas izriet no atklātās vēstules, ko pagājušonedēļ medijiem nosūtīja Kensingtonas pils. Šajā paziņojumā gan atzīts, ka britu laikraksti lielākoties uzvedas godprātīgi, nepublicējot «apšaubāmos apstākļos» iegūtus fotoattēlus.

Kensingtonas pils preses sekretārs Džeisons Knaufs sarunā ar Daily Mail atgādinājis, ka beidzamajos mēnešos pils izplatījusi oficiālās fotogrāfi jas, kurās aplūkojams gan princis Džordžs, gan viņa šovasar dzimusī jaunākā māsiņa princese Šarlote (interesanti, ka vairāku fotogrāfiju autore ir Keita Midltone), un ar to medijiem arī vajadzētu samierināties. Taču diemžēl tā nenotiekot, un dzeltenās preses pārstāvji izdomājot visdažādākos paņēmienus, kā tikt pie kārotajām fotogrāfijām.

Daily Mail raksta, ka beidzamo mēnešu laikā notikuši vairāki ar paparaci fotogrāfiem saistīti incidenti. Piemēram, pirms nepilnām divām nedēļām viens šāds sensacionālu attēlu kārotājs bija ierīkojis slēpni automašīnā, kas bija novietota netālu no bērnu rotaļlaukuma – fotogrāfs bija uzzinājis, ka tieši uz šo laukumu auklīte ved rotaļāties mazo Džordžu. «Automašīnas logus viņš bija aizsedzis ar aizkariem, atstājot tikai nelielu spraugu, pa kuru fotografēt, un apgādājies ar kārtīgiem pārtikas un ūdens krājumiem, lai slēpnī varētu pavadīt ilgāku laiku,» vēsta avīze. Tomēr garāmgājēji ievērojuši aizdomīgo automašīnu, paziņojuši par to policijai, un tā fotogrāfu uz laiku aizturējusi. Pirms tam bijis gadījums, kad kāds cits fotogrāfs mēģinājis uzpirkt rotaļlaukumā esošos bērnus ar saldumiem, vēloties, lai viņi ar princi spēlētos tieši vietā, kur viņu būtu ērti fotografēt. Fotogrāfi, kas slēpušies kāpās, aizturēti arī pludmalē, uz kurieni Džordžu bija vedusi K. Midltones māte Kerola.

Ziņu aģentūra AP atgādina, ka iepriekš Viljams un Keita uzsvēruši, ka viņi nevēlas, lai bērni uzaugtu «tikai aiz pils mūriem», taču lūguši, lai sabiedriskās vietās viņiem nepievērš pārāk daudz uzmanības. Diemžēl šis lūgums nav atradis dzirdīgas ausis, lai gan Dž. Knaufs uzslavējis britu laikrakstus, kas no paparaci šādus attēlus nepērkot. Taču tie parādās gan ārzemēs iznākošos preses izdevumos, gan klejo pa interneta vietnēm. «Ir nepatīkami ieraudzīt šādas publikācijas un saprast, ka pirms vairākām dienām tev sekojuši,» norādījis Kensingtonas pils preses sekretārs.

Tā kā līdzšinējie lūgumi nejaukties bērnu privātajā dzīvē nav tikuši uzklausīti, pils pārstāvji tagad nākuši klajā ar neslēptu brīdinājumu sensacionālo attēlu kārotājiem. Viņi atgādinājuši, ka karaliskā ģimene tiek apsargāta, un fotogrāfi, sākot tās pārstāvju izsekošanu, nopietni riskē. «Mēs esam nobažījušies par to, ka virsnieki ne vienmēr ātri spēj atšķirt cilvēku, kurš tikai fotografē, no personas, kas bērnam tuvojas, ļaunu nodomu vadīta,» AP citē paziņojumu. Citiem vārdiem sakot, fotogrāfiem likts saprast, ka pret viņiem var pielietot spēku.



Svarīgākais