Ēģiptē pieņem stingrāku pretterorisma likumu

Cīnoties pret islāma radikāļiem, Ēģiptes prezidents Abdelfatāhs el Sisi ir spiests pievilkt grožus © Scanpix

Ēģiptē stājies spēkā prezidenta Abdelfatāha el Sisi parakstītais pretterorisma likums, kas cita starpā nopietni apdraud arī preses brīvību un žurnālistu iespējas pildīt savus profesionālos pienākumus.

Aizbildinoties ar nepieciešamību cīnīties pret radikāli noskaņotajiem bruņotajiem islāmistiem, pašreizējais Ēģiptes līderis faktiski pagriezis vēstures ratu atpakaļ, un Ēģipte ir atgriezusies kādreizējā valdnieka Hosnī Mubāraka ērā.

Divu gadu laikā, kopš bruņotie spēki (tos toreiz komandēja tieši A. el Sisi) gāza demokrātiski ievēlēto prezidentu Mohammedu Mursi, kurš mēģināja Ēģiptē ieviest daļēju šariata likumu, pārvēršot to par islāma valsti, tā arī nav izdevies sarīkot parlamenta vēlēšanas. Visus likumus pieņem un apstiprina prezidents kopā ar citiem valdošās elites pārstāvjiem, un izņēmums nav arī pretterorisma likums, par kura grozīšanas nepieciešamību sāka runāt pēc tam, kad jūlijā islāmistu radikāļi sarīkoja atentātu pret Ēģiptes ģenerālprokuroru, bet džihādistu kaujinieki pastiprināja uzbrukumus policistiem un karavīriem Sīnāja pussalā.

Vakar valsts laikraksti un oficiālā ziņu aģentūra MENA publicējuši prezidenta parakstīto likumu, kas terorismu traktē ļoti plaši un paredz bargus sodus vainīgajiem. Par teroristisku organizāciju turpmāk iespējams pasludināt jebkuru cilvēku grupu, kas «izmanto spēku kārtības traucēšanai». Par šādas grupas izveidošanu vai vadīšanu tagad draud nāvessods vai mūža ieslodzījums (Ēģiptē tas parasti nozīmē 25 cietumā pavadītus gadus), bet organizācijā iesaistītos var notiesāt uz līdz pat desmit gadiem cietumā. Mūža ieslodzījums draud arī par teroristisku organizāciju finansēšanu, bet piecus līdz septiņus gadus ilgs cietumsods paredzēts tiem, kuri «sludina idejas, kas mudina uz vardarbību». Interesanti, ka sodīt iespējams ne tikai attiecīgu interneta resursu veidotājus, bet arī lietotājus.

Taču lielāko neizpratni izraisījuši žurnālistiem noteiktie ierobežojumi. Likumā noteikti no 200 000 līdz 500 000 Ēģiptes mārciņu (23 000 eiro līdz 57 500 eiro) lieli naudassodi par «melīgas informācijas sniegšanu, atspoguļojot kaujinieku uzbrukumus». Citiem vārdiem sakot – Ēģiptes žurnālisti, rakstot par šādiem uzbrukumiem, drīkst izmantot tikai Aizsardzības ministrijas oficiāli sniegto informāciju un viņiem aizliegts atsaukties uz citiem avotiem. Šā likuma panta saknes meklējamas kādā jūlijā Sīnāja pussalā notikušā uzbrukumā, kad armija ziņoja, ka sadursmēs ar kaujiniekiem gājis bojā 21 karavīrs un vairāki desmiti radikālo islāmistu, bet daži preses izdevumi izošņāja, ka patiesībā karaspēka kolonna cietusi graujošu sakāvi un uzbrucēji nogalinājuši vairāk nekā 50 karavīru. Likuma sākotnējā versijā bijis pat noteikts, ka žurnālistus, kuri publiskos neoficiālu informāciju, iespējams ieslodzīt cietumā, bet tagad tomēr noteikts, ka maksimums, kas draud pārkāpējiem recidīva gadījumā, ir aizliegums gadu strādāt savā profesijā.



Svarīgākais