Noslepkavotās meitenes ģimene atgādina par Zaļkalna lietu

© F64

Lielbritānijas mediji līdz šim neslēpti informējuši gan par noziedznieku identitāti, tajā skaitā slimību diagnozēm, arī tad, ja tie bijuši iebraucēji, kuri dzīvo un strādā Apvienotajā Karalistē.

Viens no pēdējo gadu skaļākajiem noziegumiem bija britu pusaudzes Alises Grosas slepkavība, kurā galvenais aizdomās turētais bija latvietis Arnis Zaļkalns. Viņš pēc meitenes slepkavības tika atrasts miris, vēlāk tiesa apstiprināja, ka viņš pakāries pēc tam, kad nonāvējis pusaudzi. Mediji plaši atspoguļoja šo lietu, traucējot policijai to izmeklēt. Britu žurnālisti bija ieradušies arī Latvijā, kur tikās ar Zaļkalna radiniekiem un viņa noslepkavotās pirmās sievas ģimeni. Dzīvojot Latvijā, Zaļkalns nogalināja savu sievu, par ko izcieta cietumsodu un tika priekšlaicīgi atbrīvots. Savukārt 2009. gadā, pēc tam, kad viņš pārcēlās uz Lielbritāniju, vīrietis bija arī arestēts uz aizdomu pamata par pusaudzes sazāļošanu un uzmākšanos.

Apvienotās Karalistes parlaments jau pirms vairākiem gadiem uzsāka diskusiju par noziedznieku, tajā skaitā ārvalstnieku vārdu nepubliskošanu medijiem, jo viens no britu medijiem mēģināja piekļūt noziedznieku datiem. To neatļāva. Tomēr gadījumos, kad tiek meklēti par smagiem noziegumiem aizdomās turamie un to meklēšanā iesaistīta arī sabiedrība, iespējamā noziedznieka identitāte tiek atklāta. Līdzīgi notika Zaļkalna gadījumā.

Pēc Zaļkalna lietas Lielbritānijā sabiedrība prasīja stingrāk kontrolēt sodītu migrantu iebraukšanu. Tagad Alises Grosas ģimene ir lūgusi izmeklēt, kāpēc policija neinformēja iedzīvotājus par Zaļkalna pagātni. Cilvēktiesību organizācija Liberty, kas pārstāv Grosus, ir lūgusi apsvērt varas iestāžu lomu Alises nāvē, vēsta BBC. Alises ģimene vēlas zināt, kā tas var būt, ka Eiropas Savienības dalībvalstīs informācija netiek izplatīta tā, lai iestādes tiktu informētas par tādu cilvēku klātbūtni valstī, kas rada potenciāli lielu risku sabiedrībai. Tomēr maz ticams, ka gadījumā, ja Lielbritānijā būtu zināms par Zaļkalnam piemēroto sodu Latvijā, viņš būtu izraidīts no Lielbritānijas.



Svarīgākais