Spānijā tiesā krievu spiegu

Vakar Madridē bija jāsākas slēgtai tiesas prāvai pret bijušo Spānijas izlūkdienesta darbinieku, kurš tiek apsūdzēts slepenu dokumentu nodošanā Krievijai. 44 gadus vecajam Roberto Floresam Garsijam draud 12 gadu cietumsods, ja viņu atzīs par vainīgu valsts nodevībā, vai 4 gadu ieslodzījums, ja viņu notiesās par slepenas informācijas izpaušanu.

Laikraksts El Pais ziņo, ka pēc prokuratūras un advokātu lūguma tiesa nolēmusi, ka sēde būs slēgta. Pēc spāņu politologu domām, tas izskaidrojams ne tikai ar mērķi ievērot slepenības režīmu, bet arī Madrides nevēlēšanos šīs prāvas dēļ sarežģīt attiecības ar Maskavu. Šo divu iemeslu dēļ mediju rīcībā pagaidām nokļuvis diezgan maz informācijas par R. Floresa Garsijas lietu.

Zināms vien, ka šis Spānijas Nacionālā izlūkošanas centra (CNI) darbinieks Krievijas labā varētu būt strādājis no 2001. līdz 2004. gadam un šajā laikā kā atlīdzību saņēmis vismaz 200 000 dolāru, vēsta Voz de Galicia. CNI bijušais vadītājs Alberto Saiss stāstījis, ka iekšējā izmeklēšana dienestā sākta 2007. gadā, pēc tam, kad izgāzušās vairākas Krievijā rīkotas operācijas un atmaskoti spāņu izlūkdienesta aģenti. Samērā ātri noskaidrojies, ka iespējamais nodevējs varētu būt R. Floress Garsija, kurš no dienesta bija atvaļinājies jau 2004. gadā.

2007. gada jūlijā viņš tika apcietināts un aizdomās turētā dzīvoklī notika kratīšana, kuras laikā tika atrasti dokumenti, kas apliecina, ka aizdomas par nodevību bijušas pamatotas. Noskaidrojies, ka R. Floresa Garsijas kontaktpersona bijis toreizējais Krievijas vēstniecības Madridē padomnieks Pjotrs Meļņikovs – radiostacija SER vēsta, ka viņš bijis Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta darbinieks. Vēstulē P. Meļņikovam, kuras kopija atrasta kratīšanas laikā, spāņu izlūkdienesta darbinieks, piedāvājot savus pakalpojumus, rakstījis, ka viņa motivācija saistīta ar kreisajiem uzskatiem, nepiekrišanu amerikāņu ārpolitikai un lielo cieņu pret krievu tautu. Tiek uzskatīts, ka viņš Krievijai darījis zināmus vairāku Ārējā izlūkošanas dienesta un Galvenās izlūkošanas pārvaldes dubultaģentu vārdus. Jāpiebilst, ka labo attiecību ar Maskavu dēļ Spānija nav uzstājusi uz P. Meļņikova arestu vai vismaz nopratināšanu.

Svarīgākais