Visums lēnām „mirst”

© Publicitātes foto

Jauns astronomisks pētījums ļauj secināt, ka Visums lēnām „mirst”, vēsta CNN. Par šāda apgalvojuma patiesumu astronomi bija pārliecināti jau iepriekš, tomēr tagad tam gūts apstiprinājums.

Lai veiktu pētījumu, internacionāla komanda, kuras sastāvā atradās aptuveni 100 zinātnieku, ievāca datus no pasaules lielākajiem teleskopiem, kas atrodas gan kosmosā, gan uz zemes. Ar šiem teleskopiem tika izpētīta vairāk nekā 200 000 galaktiku izstarotā enerģija, kas ļāva izdarīt pašu galveno secinājumu. Balstoties uz šiem novērojumiem, tapa skaidrs, ka kosmoss šobrīd izstaro uz pusi mazāk enerģijas nekā pirms 2 miljardiem gadu.

Tika pētīti gaismu viļņi un elektromagnētiskā radiācija, kas uzrādīja gaismas intensitātes samazināšanos sākot no ultravioletās līdz infrasarkanajai gaismai. Pēc vairāk nekā 13,8 miljardu gadu pastāvēšanas Visums ir sasniedzis savus „saulrieta” gadus.

„Visums būtībā ir apsēdies uz dīvāna, uzsedzis sev segu un sācis iemigt mūžīgā miegā”, izsakās pētnieku komandas vadošais zinātnieks, astronoms Saimons Draivers.

Astronomi uzsver, ka visuma nāve gan nenozīmē tā beigas, tas vienkārši kļūs par aukstu un tumšu vietu, kur gaismas būs izslēgtas. Tiesa, gaismas neizslēgsies tuvākajā laikā, zinātnieki visuma beigas paredz pēc vairākiem triljoniem gadu.