Trampa skandalozums kaitē republikāņiem

Žurnālistes Meginas Kellijas apvainošana lieliski iederējās Donalda Trampa skandalozajā kampaņā © Scanpix

Nav lielu šaubu par to, ka ASV demokrātu partija nākamā gada prezidenta vēlēšanām nominēs bijušo pirmo lēdiju Hilariju Klintoni, bet republikāņu nometnē cīņā par nomināciju iesaistījušies 17 kandidāti, un šīs stīvēšanās rezultāts ir grūti prognozējams.

Pagaidām vadībā diezgan negaidīti izvirzījies miljardieris Donalds Tramps, kurš izcēlies ar virkni uz pieļaujamā robežas balansējošu paziņojumu, bet pagājušonedēļ, šķiet, šo robežu pārkāpis, rupji apvainojot Fox News žurnālisti Meginu Kelliju, bet vēlāk atsakoties viņai atvainoties. Partijas biedri nav kavējušies norādīt, ka ar šādu uzvedību D. Tramps kaitē visiem republikāņiem, aizbiedējot sieviešu elektorātu.

Skandāls izcēlās dienu pēc Fox kanāla rīkotajām republikāņu kandidātu debatēm, kuru laikā žurnāliste uzdeva 69 gadus vecajam D. Trampam nepatīkamu jautājumu – kādēļ gan vēlētājiem vajadzētu balsot par cilvēku, kurš sievietes dēvējis par «resnām cūkām, suņiem, lamzakiem un pretīgiem dzīvniekiem», atgādinot, ka visus šos apzīmējumus savās runās vai ierakstos internetā izmantojis tieši D. Tramps. Debašu laikā miljardieris samērā veiksmīgi izgāja no situācijas, pavēstot, ka šādus izteikumus attiecinājis nevis uz visām sievietēm, bet tikai uz komiķi Roziju O’Donelu, ar kuru jau sen naidojas. Šis paziņojums pat atdzīvināja debates, izraisot smieklus un aplausus auditorijā.

Taču acīmredzot D. Tramps žurnālisti bija pievienojis savu ienaidnieku sarakstam, vēlāk intervijā CNN asi kritizējot viņas «negodīgos jautājumus» un «nepamatotos uzbrukumus». «Viņai pa acīm plūda asinis, asinis plūda arī pa citām vietām,» paziņoja miljardieris, kura vārdus sabiedrība nekavējoties iztulkoja viennozīmīgi – D. Tramps devis mājienu uz to, ka M. Kellija tik asi viņam uzbrukusi menstruāciju dēļ. ASV, kur celts godā pārspīlēts politkorektums, tas uzskatāms par apvainojumu ne tikai konkrētajai žurnālistei, bet arī visām sievietēm, tāpēc arī nav pārsteigums, cik lielu skandālu šis izteikums izraisījis. Vairākās televīzijas intervijās nedēļas nogalē D. Tramps skaidrojis, ka ar «citām vietām» domājis degunu un ausis un tikai «pilnīgs dīvainis» vai «samaitāts cilvēks» spētu iedomāties to, ko iedomājās lielākā sabiedrības daļa. Taču vadošie politologi intervijās AP uzsvēruši – ja tā būtu izteicies kāds līdz šim korekts personāžs, to vēl varētu norakstīt uz neveiklu domas formulējumu. Taču D. Trampa kredītvēsture jeb iepriekšējie vulgārie izteikumi neradot nekādas šaubas, ka viņa teikto sabiedrības lielākā daļa šoreiz sapratusi absolūti pareizi.

«Es atvainojos tad, kad man nav taisnība. Bet šoreiz tā nebija. Es domāju – nekā nepareiza es nepateicu,» svētdienas pievakarē, uzstājoties NBC raidījumā Meet the Press, sacījis D. Tramps. Gan šajā intervijā, gan sarunās ar citu vadošo televīzijas kanālu žurnālistiem viņš aicinājis atturēties no kļūdainiem vispārinājumiem, uzsvēris to, cik ļoti ciena un apbrīno sievietes, atgādinājis par to, cik daudz sieviešu strādā viņa uzņēmumos, kā arī uzsvēris, ka atšķirībā no sava galvenā sāncenša, bijušā Floridas gubernatora Džeba Buša ir gatavs federālajā budžetā atrast 500 miljonus dolāru programmas Planned Parenthood realizēšanai.

Tieši Dž. Bušs pirms republikāņu priekšvēlēšanu maratona sākšanās tika uzskatīts par reālāko prezidenta amata kandidātu, taču pagājušajā nedēļā veiktās socioloģiskās aptaujas liecināja, ka viņš ievērojami zaudē D. Trampam – slavenās dinastijas pārstāvi bija gatavi atbalstīt vien 13% republikāņu vēlētāju, kamēr miljardiera reitings bija uzkāpis līdz 24%. Nav pārsteigums, ka tieši Dž. Bušs visskaļāk nosodījis sava konkurenta izteikumus, uzsverot, ka to dēļ par republikāņiem prezidenta vēlēšanās var nebalsot sievietes, kuru vairākums jau tāpat sliecas atbalstīt demokrātus. «Vai mēs gribam uzvarēt? Vai mēs gribam aizvainot 53% savu vēlētāju?» viņš retoriski vaicājis, uzstājoties lielā republikāņu un to sponsoru saietā RedState Gathering, kas svētdien notika Atlantā. Šā pasākuma rīkotājs Eriks Eriksons pašā pēdējā brīdī atsauca D. Trampam adresēto ielūgumu, norādot, ka miljardieris pārkāpis «pieklājības pamata normas».

D. Tramps uz to reaģējis sev ierastajā stilā, nodēvējot E. Eriksonu par «totālu neveiksminieku», kurš atbalsta tikai «citus valdošo aprindu neveiksminiekus». ASV televīzijas kanāli jau sākuši ironizēt, ka drīz vien būs vienkāršāk uzskaitīt tos, kurus D. Tramps savas kampaņas laikā nav rupji apvainojis, nevis tos, kuri kļuvuši par viņa uzbrukumu mērķiem – viņu vidū ir gan pašreizējais prezidents, gan

H. Klintone, gan ieceļotāji no Meksikas, gan Ķīnas varas iestādes, gan konkurenti republikāņu nometnē un pat ļoti konservatīvi noskaņotais senators Džons Makkeins, kurš, pēc D. Trampa domām, neesot vis nekāds Vjetnamas kara varonis, bet gan gļēvulis, jo padevies gūstā.

Tikai retais politologs vēl nav paziņojis, ka D. Trampa uzvedība lej ūdeni uz demokrātu un H. Klintones dzirnavām – pat neatkarīgi no tā, vai tieši skandalozais miljardieris stāsies viņai pretim nākamā gada novembrī paredzētajās vēlēšanās. D. Trampa reitingi liecina, ka daļai konservatīvi noskaņoto vēlētāju, kuri pret valdošajām aprindām ir noskaņoti naidīgi, šis kandidāts patīk, tomēr daudz vairāk ir to, kuri uzskata, ka viņa uzvedību vēlētāji asociē ar visu partiju, un tāpēc mēreni noskaņotie atbalstītāji no tās var novērsties. «Pietiek ņemties ar to Trampu. Mums kā partijai labāk būtu riskēt zaudēt bez Donalda Trampa nekā mēģināt uzvarēt ar viņu,» sacījis viens no miljardiera konkurentiem uz nomināciju senators Lindsijs Greiems.

Taču D. Trampam ir arī rezerves variants. Debatēs viņš apstiprināja, ka negrasās akli atbalstīt to kandidātu, kuru republikāņu partija izraudzīsies savās priekšvēlēšanās, un varētu startēt kā neatkarīgais kandidāts. Šāda rīcība sašķeltu republikāņu balsis un nenovēršami novestu pie demokrātu uzvaras. Daži sāncenši, kā senators Rends Pols, nav kavējušies apsūdzēt D. Trampu dubultā spēlē, atgādinot, ka savulaik viņam bijušas ļoti lieliskas attiecības ar ASV 42. prezidentu Bilu Klintonu un viņa kundzi Hilariju. «Viņš jau tagad nodrošinās pret zaudējumiem, jo allaž ir spējis nopirkt dažādu partiju politiķus,» sacījis R. Pols.



Pasaulē

Īrijas regulators, kas uzrauga Eiropas Savienības (ES) datu privātuma noteikumu ievērošanu, noteicis 91 miljona eiro sodu sociālās saziņas platformas "Facebook" īpašniecei "Meta" par lietotāju paroļu drošuma pārkāpumiem.

Svarīgākais