Piemiņas brīdis beidzas ar apšaudi

© Scanpix

Svētdien Misūri štata pilsētā Fērgusonā pieminēja 18 gadus veco afroamerikāni Maiklu Braunu, kurš tieši pirms gada gāja bojā no savu apdraudējumu pārvērtējuša baltādaina policista raidītas lodes.

Piemiņas pasākums un protesta demonstrācija, kuras dalībnieki iebilda pret policijas patvaļu, noritēja mierīgi, taču, iestājoties tumsai (jau uz rīta pusi pēc Latvijas laika), izcēlās apšaude, kuras laikā policija smagi ievainoja kādu afroamerikāni, un pastāv bažas, ka rasu nemieri Fērgusonā un citviet ASV var atsākties ar jaunu sparu.

AP vēsta, ka uz vienu no Sentluisas piepilsētām Fērgusonu atkal nācies pārdislocēt policijas papildspēkus, savukārt vairākas interneta vietnes vēstījušas par Nacionālās gvardes vienību ievešanu pilsētiņā. Šāda reakcija ir saprotama, ja atceras, ka tieši Fērgusona pirms gada bija detonators, kas lika eksplodēt daudzu ASV apdzīvoto vietu tumšādaino iedzīvotāju pacietībai – viņi uzskatīja, ka policija, kurā lielākoties darbā pieņemti baltie amerikāņi, ar aizspriedumiem izturas pret tumšādainajiem, lietojot šaujamieročus gadījumos, kad afroamerikāņi tos nekad nelietotu pret salīdzinošus draudus radījušiem baltajiem.

Svētdien aptuveni 1000 cilvēku bija pulcējušies Fērgusonas centrā, lai godinātu M. Brauna piemiņu. Neapbruņoto jaunekli nošāva baltādainais policists Darens Vilsons, kuram esot licies, ka šis afroamerikānis pret viņu gatavojas vērst šaujamieroci. Iepriekšējās izmeklēšanas zvērinātie (afroamerikāņi apgalvo, ka to izvēle bijusi rasistisku aizspiedumu balstīta) D. Vilsonu attaisnoja, bet pagājušā gada novembrī viņš pats atvaļinājās no policijas. Spriedums šajā lietā izraisīja milzīgus protestus ASV, jo vairāk tāpēc, ka tas nebija ne pirmais, ne pēdējais gadījums, kad neapbruņoti tumšādainie kļūst par balto policistu upuriem. Interesanti, ka uz demogrāfisko faktoru norāda abas konfliktā iesaistītās puses. Afroamerikāņi uzsver, ka pat rajonos, kuros dzīvo gandrīz tikai tumšādainie iedzīvotāji, policistu funkcijas pilda lielākoties naidīgi noskaņoti baltie. Savukārt policijas amatpersonas sūrojas, ka afroamerikāņu vairākums nemaz nevēlas pievienoties likumsargiem, tā vietā nostājoties uz slidenās noziedzības takas.

Fērgusonas iedzīvotāji sarīkoja četras ar pusi minūtes ilgu klusuma brīdi (tas simbolizēja 4,5 stundas, kuru laikā M. Brauna līķis nepiesegts atradās uz ielas), bet pēc tam devās gājienā cauri pilsētai. Sentluisas apgabala policijas priekšnieks Džons Belmars AP stāstījis, ka šī protesta akcija bijusi «pilnīgi miermīlīga», taču, iestājoties tumsai, aktivizējušies radikāļi, kuri sākuši dauzīt logu stiklus, bet vēlāk sarīkojuši savstarpēju apšaudi. Vajājot vienu no tās dalībniekiem, kurš bija bruņots ar pistoli, policijas darbinieki bijuši spiesti atbildēt uz viņa atklāto uguni. Dž. Belmars uzsvēris, ka ievainotais jau atradies meklēšanā par pistoles zādzību un viņu būtu kļūdaini uzskatīt par protesta demonstrācijas dalībnieku. «Tur bija vairākas savstarpēji konfliktējošas grupas, kuru interesēs nav miers mūsu pilsētā,» uzsvēris policijas priekšnieks.

Pasaulē

Īrijas regulators, kas uzrauga Eiropas Savienības (ES) datu privātuma noteikumu ievērošanu, noteicis 91 miljona eiro sodu sociālās saziņas platformas "Facebook" īpašniecei "Meta" par lietotāju paroļu drošuma pārkāpumiem.

Svarīgākais