Grieķijas valdība sāk uzvesties kā atbildīga valdība

© Scanpix

Grieķijas valdība sākusi uzvesties kā jebkura atbildīga valdība un dara to, kas ir darāms valsts ekonomikas sakārtošanai, intervijā "Rietumu radio" sacīja Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš ("Vienotība").

"Kreisi populistiskā Grieķijas valdība ir atsitusies pret mūra sienu. Viņu populisms, ka varēs darīt, ko grib, un tāpat palīdzēs, ir izrādījies pilnīgas muļķības," sacīja Kariņš. Vienlaikus, atzīstot, ka "nesaredz, ka Grieķijas politika būtu prognozējama, ja salīdzina ar Ziemeļeiropu, Vāciju vai pat Spāniju".

Viņaprāt, pastāv reāla iespēja, ka Grieķijā gaidāmas jaunas vēlēšanas, kurās valdošā partija "Syriza" centīsies attīrīties no ekstrēmistiem, kas atsakās sadarboties ar Eiropas partneriem.

"Tajā pašā laikā vēl neredzu, ka centriskās partijas gūtu lielākas vēlētāju simpātijas," sacīja Kariņš. "Grieķijas parlaments, pateicoties centrisko partiju balsojumiem, turpina noturēt stabilu kursu uz reformām. Cik ilgi tas tā turpināsies, pirms tās [centriskās partijas] pašas pārņems varu, tas ir tikai laika jautājums."

Grieķijas valdības sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem virzās uz priekšu un, iespējams, šonedēļ tiks panākta kāda vienošanās, sacīja Kariņš, norādot, ka ir nepieciešams veids, kā atslogot Grieķijas parādu atmaksu.

"Šķiet, ka nav runa par to, ka vienkārši atlaistu parādu, ka vispār nebūtu jāmaksā, bet iespēja atmaksāt ilgākā laika posmā ar zemākiem procentiem," sacīja Kariņš. "No mūsu pozīcijām raugoties, tas ir tikai labs signāls."

Lai Latvija varētu attīstīties, vajadzīgs, lai ārējie apstākļi būtu mierīgi un ārzemju tirgi būtu spējīgi pirkt Latvijas uzņēmēju preces un sniegtos pakalpojumus, sacīja Kariņš.

Jau ziņots, ka Grieķija un starptautiskie kreditori turpina sarunas par jauno palīdzības programmu un abas puses likušas noprast, ka vienošanās varētu tikt panākta jau pavisam drīz.

Svarīgākais