Bajiks: Turcija aizstāv "Islāma valsti", uzbrūkot kurdiem

© scanpix.ee

Uzbrūkot kurdu kaujiniekiem, Turcija cenšas aizstāvēt Tuvo Austrumu džihādistu grupējumu "Islāma valsts", intervijā britu raidorganizācijai BBC sacīja kurdu separātistu bruņotā grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) līderis Džemils Bajiks.

"Turki apgalvo, ka viņi cīnās ar "Islāma valsti". Patiesībā viņi cīnās ar PKK," uzsvēra līderis.

"Aiz "Islāma valsts" slepkavībām stāv [Turcijas prezidents Redžips Tajips] Erdogans. Viņa mērķis - apturēt kurdu tālāko virzību, lai virzītos pie sava mērķa - turciskas Turcijas," norādīja Bajiks.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Turcija vairākkārt izpelnījusies pārmetumus, ka tā tiešā un netiešā veidā atbalsta ne tikai Sīrijas nemiernieku nometnes mēreno spārnu, bet arī radikāļus.

Starp Ankaru un PKK 2013.gadā tika pasludināts pamiers. Lai gan tas visu laiku bija ļoti trausls, abas puses to visumā ievēroja.

Tomēr pēc tam kad Turcijas aviācija 25.jūlijā sāka uzlidojumus PKK bāzēm Irākas ziemeļos, kurdu grupējums paziņoja, ka pamiera uzturēšanas nosacījumi vairs nepastāv.

 

Svarīgākais