Skandāls ar Pikaso gleznu

© Publicitātes foto

Laikraksts The New York Times ziņo par traci, kas izcēlies ar agrīno Pikaso gleznu Jaunas meitenes galva. Darbs atrodas spāņu banku miljonāru Botinu dzimtas īpašumā.

Pagājušajā piektdienā Francijas muita to konfiscējusi uz baņķierim  Haimem Botinam (Jaime Botín) piederošās jahtas, kas piestājusi Korsikas salas ostā. Glezna esot bijusi akurāti satīta un ievietota futrālī jahtas kapteiņa kajītē. Darbs pēc Spānijas valdības pieprasījuma nodots tās rīcībā. Spānijas valdība uzskata, ka šis Pikaso darbs ir valsts nacionālā bagātība, ko drīkstot pārdot vienīgi Spānijas teritorijā. Valdības pārstāvji apgalvo, ka Haime Botins nolēmis to pārdot kādā no daudzajām mākslas darbu izsolēm. Tiek lēsts, ka Pikaso gleznas Jaunas meitenes galva tirgus vērtība esot vismaz divdesmit astoņi miljoni eiro.

Banco Santander īpašnieku ģimene gleznu iegādājusies 1977. gadā Marlboro mākslas izolē Lielbritānijā. Saskaņā ar Spānijas likumdošanu šāda līmeņa darbus drīkst pārdot tālāk tikai Spānijas teritorijā un ar valdības atļauju. Tādā veidā tiek regulēta nekontrolējama mākslas vērtību aizplūšana no valsts un iekasēti nodokļi mākslas darbu pārdošanas operācijās. The New York Times raksta, ka līdzīgu likumdošanas regulējumu jau ilgāku laiku apsverot virkne Eiropas valstu, Vāciju un Īriju ieskaitot, jo mākslas priekšmetu tirgus apgrozījums pērn ticis lēsts piecdesmit viena miljarda eiro vērtībā. Summas, kas tiek maksātas par viena vai otra mākslas darba pārdošanu, ir patiesi fantastiskas, tā, piemēram, šopavasar par kādu citu Pikaso gleznu pircējs Ņujorkas izsolē samaksājis 179 miljonus dolāru.



Pasaulē

Miera sarunas, kuru rezultātā Krievija leģitimizētu kontroli pār okupētajām Ukrainas teritorijām, būtiski iedragātu pašreizējo starptautisko sistēmu, tai skaitā Rietumvalstu kā galveno noteikumu uzturētāju uzticamību un prestižu, savā jaunākajā rakstā secinājis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Svarīgākais