Bin Ladens uzņemas atbildību par teroraktu

Osama bin Ladens izplatītā videoierakstā paziņojis, ka lidmašīnas uzspridzināšanas mēģinājumu pagājušā gada Ziemassvētkos rīkojis teroristu tīkls Al Qaeda, kā arī solīja uzbrukumus ASV turpināt.

Audioierakstā, kas nonācis raidsabiedrības Al Jazeera rīcībā, O. bin Ladens stāsta, ka ASV nedrīkst dzīvot mierīgi tik ilgi, kamēr Vašingtona atbalsta Izraēlu, kuras dēļ ciešanās jādzīvo palestīniešiem. „Ja mūsu vēstījumus būtu bijis iespējams jums nodot ar vārdiem, mēs tos nebūtu sūtījuši ar lidmašīnām,” saka runātājs, kas uzdodas par O. bin Ladenu. „Vēstījums, ko jums mēģināja nodot nigēriešu varonis Umārs Farūks Abdulmutallabs, ir apstiprinājums iepriekšējam vēstījumam, ko nodeva 11. septembra varoņi.”

U. F. Abdulmutallabam ir uzrādīta apsūdzība par mēģinājumu uzspridzināt lidmašīnu, kas 25. decembrī devās no Amsterdamas uz Detroitu. Viņa biksēs paslēptais spridzeklis tomēr neeksplodēja, bet tikai aizdegās. Viņš ir atzinis, ka uzdevumam apmācīts Al Qaeda nometnē Jemenā.

Šī ieraksta autentiskums gan vēl nav pārbaudīts. Runātājs stāsta, ka šī ir ziņa „Obamam no Osamas”. Amerikāņiem viņš paziņo: „Ir netaisni, ka jūs izbaudāt mierīgu dzīvi, kamēr mūsu brāļi Gazā ļoti cieš. Mūsu uzbrukumi turpināsies tik ilgi, kamēr jūs atbalstīsit Izraēlu. Amerika nevar sapņot par drošību, ja vien tā neiestāsies Palestīnā.”

Izraēlas Ārlietu ministrija pēc paziņojuma izskanēšanas aģentūrai AP komentēja, ka šie vārdi nav nekas jauns un Al Qaeda ko līdzīgu ir teikusi arī iepriekš: „Teroristi allaž atrod absurdus ieganstus savu nicināmo darbu attaisnošanai.”

Al Qaeda vadītājs pēdējo gadu laikā ir izdevis vairākus audiopaziņojumus. Septembrī viņš desmit minūtes garā ierakstā stāstīja, ka ASV prezidentam Barakam Obamam nav varas, lai apturētu karu Irākā un Afganistānā. Jūnijā viņš B. Obamu vainoja antiamerikāniska noskaņojuma veicināšanā Pakistānā. Pēdējais zināmais bin Ladena videoieraksts tika publiskots 2007. gada septembrī, un toreiz bin Ladens stāstīja, ka ASV esot vājas un solīja turpināt uzbrukumus, kā arī sacīja, ka ir divi veidi, kā izbeigt karu Irākā: turpināt karu ar nemierniekiem vai arī aizvākt ASV ieviesto demokrātisko sistēmu.

Svarīgākais