Vienojas par drošības zonas izveidi Sīrijas ziemeļrietumos

© scanpix.ee

ASV un Turcija panākušas pamata vienošanos par "de facto" drošības zonas izveidošanu Sīrijas ziemeļrietumos, lai intensificētu cīņu pret džihādistu grupējumu "islāma valsts", atsaucoties uz Vašingtonas un Ankaras amatpersonām, svētdien vēsta laikraksts "The Washington Post".

Drošības zonā būs iekļauta aptuveni 100 kilometrus gara josla līdzās Sīrijas-Turcijas robežai Alepo provincē uz rietumiem no Eifratas. Atbilstoši plānam tā tiks nodota Sīrijas nemiernieku rīcībā.

Šai zonai jākļūst arī par "drošu ostu" aptuveni diviem miljoniem bēgļu. Patlaban šī teritorija atrodas "Islāma valsts" kontrolē.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Svarīgākais