Otro nakti turpinās policijas un protestētāju sadursmes Turcijā

© scanpix.ee

Pēc islāmistu sarīkotā asiņainā sprādziena pie Sīrijas robežas Turcijā jau otro nakti turpinājušies protesti pret valdību, demonstrantiem iesaistoties sadursmēs ar policiju.

Stambulā un citās pilsētās protesti izvērtās vardarbībā, un policija aizturējusi vismaz 11 cilvēkus.

Jau vēstīts, ka pirmdien pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā Šanliurfas reģiona pilsētā Suručā dzīvību zaudēja 32 cilvēki. Varasiestādes aizdomās par šo uzbrukumu tur teroristu organizāciju "Islāma valsts". Trešdienas naktī Šanliurfas reģiona pilsētā Džejlanpinarā tika atrasti divu nogalinātu policistu līķi.

Reaģējot uz sprādzienu, Stambulā un citās pilsētās otrdien sākās protesti.

Turcijas NATO sabiedrotie ir pauduši bažas par kontroli uz Turcijas-Sīrijas robežas, kas vietām stiepjas paralēli teritorijai, ko kontrolē "Islāma valsts".

Turcijas robežas pusē mitinās aptuveni 1,8 miljoni sīriešu, kas pametuši savu konfliktu plosīto valsti.

Daudzi Turcijas kurdi un opozīcijas atbalstītāji tur aizdomās Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) par slepenu "Islāma valsts" atbalstīšanu cīņā pret kurdu kaujiniekiem Sīrijā, bet Turcijas valdība to kategoriski noliegusi.

"Slepkava "Islāma valsts", kolaboracionists Erdogans un AKP" - skandēja protestētāji Stambulā, pirms policija izklīdināja tos ar asaru gāzi un ūdensmetējiem.

Protesti aizvadītajā naktī notika arī Ankarā, kur demonstrantiem rokās bija attēli ar sprādzienā Suručā bojāgājušajiem.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu otrdien noraidīja apgalvojumus, ka Turcija būtu taktiski atbalstījusi "Islāma valsti" un neviļus pieļāvusi, ka šāds sprādziens notiek.

Sprādzienā cieta galvenokārt jaunieši, kas grasījās doties uz Sīrijas pierobežas kurdu pilsētu Kobani, lai palīdzētu to atjaunot. Aktīvisti, darbojoties Sociālistu jaunatnes asociāciju federācijas paspārnē, gatavojās palīdzēt atjaunot pilsētas bērnu spēļu laukumus un bibliotēku, kas tika iznīcināta mēnešiem ilgā "Islāma valsts" aplenkuma laikā.

Kobane ir kļuvusi par pretošanās simbolu cīņā pret "Islāma valsti", kuras kaujinieki janvārī tika padzīti no pilsētas.

Opozīcijā esošā kurdu Tautas demokrātijas partija (HDP) aicinājusi savus atbalstītājus sestdien pulcēties Stambulā uz masu demonstrāciju.