Smēķēšana izplatītāka nabadzīgākās valstīs

© F64

Daudzās attīstītās valstīs masveida smēķēšana vairs netiek uzskatīta kā galvenā problēma. Kamēr tikai viens no pieciem cilvēkiem smēķē Amerikā, Austrālijā, Anglijā un Kanādā, tikmēr mazāk attīstītās valstīs arvien vairāk cilvēku uzsāk un turpina šo kaitīgo ieradumu.

Tas skaidrojams ar veselīga dzīves veida propagandu, augsta līmeņa medicīnisko aprūpi un valsts politiku šajā jautājumā. Likumsakarīgi mazāk smēķētāju ir valstīs, kur ir cigaretēm piemērots augsts akcīzes nodoklis, kā arī aizliegta smēķēšana sabiedriskās vietās.

Nesen veiktais Pasaules Veselības organizācijas pētījums atklājis, ka Turcija īsteno visus no iepriekšminētajiem pretsmēķēšanas pasākumiem.  Taču, piemēram, Indonēzijā gandrīz nav nekādu regulējumu pret šo problēmu.

Atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas prognozēm, Nigērijā 2025. gadā smēķēs ceturtdaļa vīriešu. Taču, ja Ķīnā, kur dzīvo apmērām 389 miljoni pasaules smēķētāju, sāktu atmest smēķēšanu ar Eiropas „ātrumu”, tad tas novērstu apmēram 35 miljonu priekšlaicīgu nāvjes gadījumu. 

Kā zināms, smēķēšana ir viens no vadošajiem priekšlaicīgas nāves cēloņiem.

Informācija sagatavota pēc economist.com