Francijā lauksaimnieki nobloķē piekļuvi pilsētai

© scanpix.ee

Pieprasot augstākas piena un gaļas cenas, simtiem sadusmotu lauksaimnieku pirmdien Francijas ziemeļos nobloķējuši piekļuvi Kānai.

Piensaimnieki, cūku un liellopu audzētāji jau svētdien ieradās Kānā, braucot ar aptuveni 300 traktoriem un cita veida lauksaimniecības tehniku.

Daudzi bija atveduši līdzi zemi un mēslus, ko izgāza pilsētas uzņēmumu priekšā, tostarp pie lopkautuves, produkcijas sadales uzņēmuma un gaļas pārstrādes fabrikas, ko daļēji vaino pie, viņuprāt, sliktās cenu situācijas.

Lauksaimnieku arodbiedrības FDSEA ģenerālsekretārs sacīja, ka "šī ir viena no lielākajām mobilizācijām pēdējos gados".

Arodbiedrība apņēmusies turpināt blokādi, līdz pie viņiem ieradīsies lauksaimniecības ministrs.

Pēc tikšanās ar lauksaimniekiem mazumtirgotāji un pārtikas industrijas vadītāji apsolīja paaugstināt iepirkuma cenas gaļai un piena produktiem. Tomēr lauksaimnieki apgalvo, ka vēl nav guvuši labumu no cenu palielināšanās lielveikalos un daudzviet valstī sākuši streikot.

Viens no piensaimniekiem, kas piedalās protestos, sacīja, ka pašreiz viņam maksājot 300 eiro par tonnu piena, bet viņam nepieciešami vismaz 370 eiro, lai varētu dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi un nebūtu atkarīgs no savas sievas.

Francijas prezidents Fransuā Olands nedēļas nogalē aicināja franču izplatītājus "piedāvāt patērētājiem kvalitāti un zemniekiem labu cenu".

Lauksaimniecības ministrs paziņoja, ka tiksies ar zemniekiem ceturtdien pēc tam, kad būs runājis ar cenu ekspertiem, bet arodbiedrības vēlas tikšanos ar visiem pārtikas industrijas lielākajiem vadītājiem.

"Tikšanās Parīzē, kas ne pie kā nenoved, mūs neinteresē," sacīja FDSEA reģionālais vadītājs.