Grieķa skatījums uz grieķiem: Ko panāca ministrs bez kaklasaites?

Darbu, kas viņam bija uzticēts un ko viņš mācēja darīt vislabāk, Varufakis (attēlā pa kreisi kopā ar Grieķijas premjeru Aleksu Cipru) bija paveicis – lai arī cik apnicīgs viņš liktos citām eirozonas amatpersonām. Gluži tāpat kā ikviens cits Syriza pārstāvis, viņš ir atbildīgs par šīs valdības izcilajiem sasniegumiem sarunās – tā spējusi pievērst uzmanību taupības politikas bankrotam un iedragājusi Vācijas pārliecību par totālu dominēšanu eirozonā © Scanpix

2015. gada janvārī Grieķijas vēlēšanās uzvarējusī Syriza nāca pie varas ar ambiciozu eirozonas reformēšanas mērķi. Syriza valdība neuzvedās pazemīgi, tā nebija nokaunējusies par Grieķijas milzīgo parādu un uz skatuves kāpa kā paštaisna reformu prasītāja.

Vācijas reakcija bija prognozējama. Finanšu ministrs Volfgangs Šoible pret jauno valdību pozicionējās, pat vēl pirms tā sāka pildīt savus pienākumus. Pāris dienu pēc Syriza ievēlēšanas viņš publiski atzina, ka «jūt līdzi grieķiem, kuri ievēlējuši tik bezatbildīgu valdību». Ministrs pat nelikās ievērojam to, ka Syriza skaļā uzvara daļēji bija saistīta ar to, ka Vācija nebija izrādījusi nekādu piekāpību iepriekšējai Grieķijas valdībai, kas tai būtu ļāvis iegūt vēlētāju labvēlību. Tomēr Šoible pareizi saprata, ka Syriza uzvara vēlēšanās nozīmē stāšanos pretim Vācijas taupības doktrīnai, un nodrošināja, ka Vācija nostājas tai stingrā opozīcijā, vēl pirms Syriza bija darījusi zināmu savu programmu.

Pilnu rakstu lasiet šīsdienas NRA. 

Svarīgākais