Vērienīgā operācijā meklē narkobaronu Gusmanu

© scanpix.ee

Meksikas varasiestādes izvērsušas vērienīgu izbēgušā narkobarona Hoakina Gusmana meklēšanas operāciju, pārmeklējot viesnīcas, slimnīcas un apbedīšanas birojs, vienlaikus izdalot 100 000 skrejlapu ar jaunākajiem Gusmana attēliem.

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka uz galvenajiem ceļiem 21 no 31 valsts štatiem izvietots 101 kontrolpunkts, īpašās meklēšanas vienībās iesaistīti 1250 federālie policisti, kas nosūtīti uz Altiplano cietuma apkaimi, no kurienes sestdien izbēga Gusmans.

Turklāt katrā štatā augstākajā trauksmes stāvoklī atrodas 8200 federālo policistu, teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Valsts lidostās tiek pārbaudīts katrs privātais reiss, "pievēršot rūpīgu uzmanību pasažieriem", teikts paziņojumā.

Kā ziņots, Gusmans sestdien otro reizi 14 gados izbēga no paaugstinātas drošības cietuma, bēgšanai izmantojot 1,5 kilometru garu tuneli.

58 gadus vecais Sinaloa narkotiku karteļa vadītājs Gusmans, pazīstams ar iesauku "El Čapo" jeb "Īsais", tika aizturēts Gvatemalā 1993.gadā un izdots Meksikai, kur viņam piesprieda divdesmit gadu cietumsodu par slepkavību un narkotiku kontrabandu.

Pirmoreiz viņš izbēga no cietuma 2001.gadā, paslēpjoties veļas ratiņos. 2014.gadā Gusmanu notvēra Sinaloa štatā ar ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes palīdzību. Šoreiz viņš cietumā pavadījis tikai 17 mēnešus.

Paredzams, ka Gusmana izbēgšana radīs nopietnas raizes Meksikas prezidenta Enrikes Penas Njeto administrācijai, kas iepriekš izpelnījusies atzinību par viņa notveršanu.

Sinaloa kartelis, kas darbojas Meksikas Klusā okeāna piekrastē, tirgo narkotikas ne tikai uz ASV, bet arī uz Eiropu un Āziju. Pirms Gusmana pēdējās apcietināšanas ASV bija izsludinājušas piecu miljonu dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas ļautu viņu notvert.

 

Svarīgākais