NASA zonde "New Horizons" palidojusi garām Plūtonam

© scanpix

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) zonde "New Horizons" otrdien pirmo reizi vēsturē palidojusi garām Plūtona pundurplanētai, sniedzot astronomiem iespēju tuvāk iepazīties ar šo tālo debess ķermeni.

 

Zonde vistuvāk Plūtonam atradās plkst.14.49, palidojot tam garām 12 500 kilometru attālumā. Tiesa, pirmie pundurplanētas tuvumā uzņemtie attēli Zemi sasniegs 14 stundas vēlāk.

"New Horizons" sniegs zinātniekiem pirmos tuvumā uzņemtos attēlus, lai gan agrākā Saules sistēmas tālākā planēta ir zaudējusi statusu un tagad ir pundurplanēta Kuipera joslā.

Par Plūtonu ir maz zināms tā attāluma un neparastās orbītas dēļ, kas apgrūtina tā novērošanu no Zemes. Orbitālais Habla teleskops ir spējis uzņemt tikai mazus miglainus attēlus, kamēr "New Horizons" spēs uzņemt attēlus, kuros būs redzami futbola laukuma lieluma objekti.

Zondes instrumenti varēs fiksēt virkni datu par Plūtonu, lai varētu noteikt tā ģeoloģiju, virsmas sastāvu un temperatūras.

"New Horizons" uz Plūtonu startēja 2006.gadā un nolidoja 4,8 miljardus kilometru.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais