Straujuma: Novērtējam Grieķijas iesniegtos priekšlikumus

© F64

Grieķijas valdībai ir jādemonstrē konkrēta rīcība, kas apliecinātu, ka reformas tiek īstenotas, Briselē notikušajā Eirozonas valstu un valdību vadītāju sanāksmē uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

"Mēs novērtējam Grieķijas iesniegtos priekšlikumus, tomēr solījumi vien nav pietiekami, mums jāredz konkrēti darbi un tūlīt pat," sacīja Straujuma. Eirozonas izvirzītie priekšnosacījumi Grieķijai ir kļuvuši vēl stingrāki nekā tie, kas Grieķijas organizētajā tautas nobalsošanā tika noraidīti.

Pēc Straujumas pārliecības, ir zaudēta uzticība Grieķijas solījumiem, tāpēc vienīgā iespēja Grieķijai atgūt uzticību ir nekavējoties panākt reformas pensiju sistēmā, nodarbinātībā un privatizācijā, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

"Mēs sagaidām konkrētus Grieķijas parlamenta lēmumus jau tuvākajās dienās. Kā pirmie būtu lēmumi par pensiju sistēmas nopietnu reformu un lēmumi par nodokļu sistēmas sakārtošanu. Latvijas sabiedrībai, kura ir izgājusi cauri strukturālām reformām un joprojām sociālajā sfērā atgūstas no krīzes sekām, citāda Grieķijas rīcība nebūs izprotama," norādīja premjerministre.

Eirozonas valstu un valdību vadītāji svētdien sanāksmē Briselē izvirzīja Grieķijai vairākus stingrus noteikumus sarunu sākšanai par jaunas aizdevuma programmas piešķiršanu, tostarp pieprasot, lai Grieķija jau līdz trešdienai, 15.jūlijam, ievieš daļu no apsolītajiem darbiem.

Kā ziņots, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks paziņojis, ka Eirozonas līderi panākuši vienošanos par jaunu Grieķijas glābšanas programmu.

"Eirozonas samitā panākta vienbalsīga vienošanās. Viss ir gatavs, lai īstenotu Eiropas Stabilitātes mehānisma programmu Grieķijai ar nopietnām reformām un finanšu atbalstu," pavēstīja Tusks, norādot uz eirozonas glābšanas fondu, kas pārraudzīs jau trešo Grieķijas palīdzības programmu.

Eirozonas līderi pirmdienas naktī izvērtēja iespējas par vienošanās panākšanu Grieķijas krīzes atrisināšanai pēc tam, kad Atēnām tika izteikts ultimāts pieņemt bargas ekonomikas reformas vai kļūt par pirmo valsti, kas izstātos no eirozonas.

Svarīgākais