ZINĀTNE: Ziloņu radinieku izmiršanā vaino cilvēkus

Iespējams, ka augumā varenie mamuti nemaz nav bijuši tik neievainojami un cilvēku priekšteči tos vienkārši iznīdējuši © HANDOUT, REUTERS

Pirmie mamutu ģints pārstāvji uz mūsu planētas parādījās pirms aptuveni 5 miljoniem gadu, bet pavisam zemeslodi apdzīvojušas vismaz 13 šo dzīvnieku sugas, no kurām beidzamie īpatņi dzīvojuši vēl laikos, kad Ēģiptē tika būvētas piramīdas. Par mamutu izmiršanas cēloņiem zinātnieki vēl strīdas, taču beidzamajā laikā vairākums sliecas domāt, ka vainojams cilvēka faktors.

Poļu zinātnieku grupa, kas savu pētījumu rezultātus šogad publicējusi žurnālā Quaternary International, ir pārliecināta, ka pirms vairākiem desmitiem tūkstošu gadu kromanjonieši apguvuši efektīvus mamutu medību paņēmienus, kas ļāvuši masveidā iznīcināt varenos dzīvniekus. Jāatgādina, ka spalvainie mamuti, lai gan augumā nav daudz lielāki par saviem tuvākajiem izdzīvojušajiem radiniekiem Āzijas ziloņiem (augums skaustā pārsniedz trīs metrus), bijuši daudz masīvāki – lielākā daļa no tiem svēruši ap četrām līdz piecām tonnām, bet atsevišķi īpatņi varēja būt bijuši pat gandrīz astoņas tonnas smagi. Tieši tādēļ līdz šim pētnieki skeptiski attiekušies pret hipotēzi, ka mūsu senie priekšteči varējuši mamutus, vienkārši sakot, izmedīt. Uz alu sienām attēlotos zīmējumus, kuros redzams medību process, viņi vērtējuši kā iztēles augli jeb vēlamā uzdošanu par esošo.

Taču paleontologa Pjotra Voitala vadītā zinātnieku grupa, kas izpētījusi piecas seno cilvēku apmetnes mūsdienu Polijas un Čehijas teritorijā (tajās Homo sapiens dzīvojuši 28 000 līdz 18 000 gadu pirms mūsu ēras), konstatējusi, ka šie ļaudis ļoti bieži uzturā lietojuši mamutu gaļu. Atkarībā no konkrētās apmetnes, tieši mamutiem piederējuši no 5 līdz pat 18,2% uzieto kaulu. Uz daudziem no tiem redzamas primitīvu darbarīku atstātas pēdas, kas radušās, atdalot gaļu no kauliem. Kaulu atliekas atrastas arī ugunskuros, jo izmantotas par kurināmo, no tiem darināti dažādi amuleti un primitīvas rotaslietas. «Kromanjonieši bija specializējušies mamutu medībās. Viņi vēlējās pēc iespējas ātrāk dabūt jo vairāk gaļas, jo labāk,» ir pārliecināts P. Voitala. Viņš uzskata, ka, Homo sapiens populācijai pieaugot, mamuti pakāpeniski izspiesti uz Sibīriju, bet, kad arī to sākuši apdzīvot cilvēki, uz Vrangeļa salu, kur arī atrasti beidzamo dzīvojušo mamutu pīšļi.

Interneta ziņu vietne Gazeta.ru atgādina, ka galvenā alternatīvā versija ir – mamuti izmiruši klimata izmaiņu dēļ, kas novedušas pie barības bāzes zaudēšanas. Izskanējušas arī sensacionālās hipotēzes, ka mamutus pazudinājusi komētas vai asteroīda nogāšanās Ziemeļamerikā vai arī masveida epidēmija, taču to piekritēju skaits nav liels.

Pasaulē

Ar "Al-Qaeda" saistīts džihādistu grupējums otrdien uzņēmās atbildību par uzbrukumu Mali galvaspilsētā Bamako, kurā džihādisti uz laiku pārņēma kontroli pār daļu no starptautiskās lidostas un nogalināja vairākus Mali karavīrus.

Svarīgākais