Ciprs pauž pārliecību ievērot noteiktos termiņus

© scanpix.ee

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) pauda pārliecību par spēju ievērot eirozonas līderu noteikto termiņu līdz nedēļas beigām panākt vienošanos, lai novērstu valsts izstāšanos no eirozonas.

"Es esmu pārliecināts, ka nākamajās divās vai trīs dienās mēs spēsim ievērot saistības labākajās Grieķijas un arī eirozonas interesēs," norādīja Ciprs.

"Mūsu priekšlikumi mūsu saistību finansēšanai un mūsu parādsaistību restrukturizēšanai neapgrūtinās Eiropas nodokļu maksātājus," sacīja Ciprs, kura uzruna EP tika uztverta gan ar parlamenta locekļu svilpieniem, gan aplausiem.

Eirozonas valstu līderi devuši Grieķijai laiku līdz ceturtdienai, lai prezentētu detalizētu reformu plānu, un noteikuši svētdienu kā galīgo termiņu vienošanās panākšanai.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pirms Cipra uzrunas brīdināja EP, ka nespēja panākt vienošanos var novest pie Grieķijas bankrota un izraisīt ģeopolitiskas problēmas Eiropai.

Ciprs aicināja visas puses sadarboties, lai novērstu "Eiropas sadalīšanos."

"Šī ir Eiropas problēma, kas pieprasa Eiropas risinājumu. Neļausim, lai tā kļūst par sadalītu Eiropu," sacīja premjers.

Viņš norādīja, ka Grieķiju, kas kopš 2010.gada ieviesusi bargas reformas apmaiņā pret divām glābšanas programmām, pārējā Eiropa izmantojusi "kā taupības laboratoriju."

 

Svarīgākais