Krievijas armija mācībās simulē Baltijas izolāciju no NATO

© joinfo.ua

Krievijas armija veikusi militārās mācības, kurās simulēta Baltijas valstu izolācija no NATO un atomuzbrukums Polijas galvaspilsētai Varšavai, secina britu eksperti no Centre for European Policy Analysis.

Pēc pētījuma autora Centre for European Policy Analysis direktora vietnieka Edvarda Lūkasa domām, pēdējo Krievijas militāro mācību mērķis bija Baltijas valstu akvatorijas kontrolēšana un Igaunijas, Lietuvas un Latvijas nošķiršana no iespējamās NATO palīdzības. Jāpiezīmē, ka šajās mācībās piedalījās 33 tūkstoši karavīru, kuri, ar desanta palīdzību, nokļūtu uz somu, zviedru un dāņu salām, bet dažas vienības tika apmācītas Ziemeļnorvēģijas ieņemšanai.

Iespējams, ka šīs mācības tika rīkotas, lai Rietumiem parādītu Krievijas attieksmi pret Skandināvu valstu parakstīto līgumu starp trim NATO valstīm: Dānijas, Norvēģijas un Islandes un neitrālajām Zviedriju un Somiju.

E. Lūkass pētījumā iepazīstina arī ar citiem krievu armijas manevriem; bruņota Arktikas naftas atradņu ieņemšana un iespējama Igaunijas okupācija. Pētījumā tiek atzīmēts, ka manevros tiek simulēti arī atomuzbrukumi.