Krievijas eksperts: ASV loma Ukrainas konfliktā Krievijā tiek pārspīlēta

© Scanpix

ASV loma Krievijas un Eiropas attiecību saasinājumā Ukrainas konflikta dēļ Krievijā tiek stipri pārspīlēta, intervijā aģentūrai LETA sacīja Krievijas starptautisko attiecību eksperts, Ekonomikas Augstskolas Nacionālās pētniecības universitātes Komplekso Eiropas un starptautisko pētījumu centra zinātniskais līdzstrādnieks Kirils Entins.

 

Protams, Eiropas Savienība (ES) un ASV ir stratēģiskie partneri, bet pašreizējā Krievijas un Eiropas attiecību krīze nav saistīta ar ASV interesēm vai mītiskām intrigām. Tā ir saistīta ar Eiropas un Eirāzijas savienības konkurējošajiem integrācijas projektiem, norādīja pētnieks.

Viņš uzskata, ka uz šo konkurenci abas puses gāja apzināti, lai arī ne līdz galam saprotot, pie kā tas var novest. Taču katra no pusēm bija gatava ziedot normālas partnerattiecības, lai Ukraina būtu tās politiskajā un ekonomiskajā orbītā.

Abām pusēm bija iespēja šos integrācijas projektus apvienot, kad bija runa par kopīgu telpu no Lisabonas līdz Vladivostokai. Bet reāli katra puse turpināja īstenot savu politiku.

"Krīze bija nenovēršama, pat ja Viktors Janukovičs nebūtu pārdomājis un nebūtu sākušies masu protesti. Par to mūsu centrs brīdināja jau 2010.gadā, kad samitos bija tam labvēlīgas retorikas kulminācija, taču nebija nekādu konkrētu soļu," skaidroja Entins.

Tādēļ ASV loma pašreizējā Krievijas un Eiropas attiecību krīzē Ukrainas konflikta dēļ ir otršķirīga vai pat treššķirīga. "Tauta sapulcējās Maidanā galvenokārt tāpēc, ka tika atteikts parakstīt asociācijas līgumu ar ES. Tas ukraiņiem tobrīd bija izšķiroši. Būtiska notikumu daļa saistīta tīri ar iekšējiem iemesliem. Daļa saistīta ar Krievijas un Ukrainas attiecībām un aizbildniecisko pieeju, kuru vienmēr piekopa Krievija," uzsver eksperts.

Eksperts arī uzskata, ka ASV nav tik lielas intereses kā Eiropai konfliktu atrisināt. "ASV neko nezaudē. Turklāt globālā līmenī tās pat iegūst no ES - sava partnera un vienlaikus ekonomiskā konkurenta vājināšanās. Tāpat kā Ķīna, kas krīzē nav iesaistīta, bet izmanto miermīlīgo konjunktūru un to, ka Maskava spiesta iet pie tās kā pie tuvākā sabiedrotā. Attiecīgi ASV var atļauties rīkoties izlēmīgāk, kad ES tajā pašā laikā Ukrainas izgāšanās nozīmē Austrumu partnerības izgāšanos un visas Austrumu politikas izgāšanos. Šādu scenāriju Brisele nevar pieļaut," skaidroja Entins.

Pilnu interviju krievu valodā lasiet aģentūras LETA krievu versijas sadaļā "Intervijas".

Svarīgākais