Pentagons: pieaug bažas, ka "Islāma valsts" ir Afganistānā

© Publicitātes foto

Teroristu organizācija "Islāma valsts" atrodas "sākotnējā izpētes fāzē" Afganistānā, paziņojusi ASV Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka talibi joprojām saglabā savu pretestību.

"Islāma valsts" nav oficiāli atzinusi savu klātbūtni Afganistānā, bet pieaug bažas, ka organizācija iespiežas šajā valstī.

Afganistānas valdība un ASV vadītā starptautiskā koalīcija, kas cīnās pret talibiem, ar bažīgu aci vēro "Islāma valsts" attīstību. Teroristu organizācija ir sagrābusi savā kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, īstenojot brutālu vardarbību, tostarp galvu nociršanu.

"Visi cieši sadarbojas, lai novērstu šo draudu izplatīšanos," paziņoja Pentagons, minot pierādījumus par "Islāma valsts" centieniem savervēt kaujiniekus Afganistānā.

Tomēr Pentagons ziņojumā Kongresam uzsvēra, ka "Islāma valsts" klātbūtne un ietekme Afganistānā vēl arvien ir "sākotnējā izpētes fāzē".

Talibi otrdien brīdināja "Islāma valsts" līderus nesākt militāru darbību Afganistānā, kur organizācijai ir radušies atbalstītāji.

Pentagona ziņojumā teikts, ka "Islāma valsts" turpmākā gada laikā, visticamāk, turpinās paplašināt savu klātbūtni Afganistānā un cīnīsies par ietekmi ar talibiem un citiem teroristu grupējumiem.

Ziņojumā brīdināts nenovērtēt par zemu arī talibus un to sabiedrotos, norādot, ka Hakani tīkls joprojām ir liels drauds ASV, koalīcijas un Afganistānas drošības spēkiem.

Svarīgākais