Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Japānā atceļ aizliegumu dejot pēc pusnakts

© Scanpix

Japānas parlaments trešdien nobalsoja par grozījumiem likumā, kas aizliedza dejas pēc pusnakts iestāšanās.

Likums tika pieņemts 1948.gadā, kad Japānu bija okupējušas ASV. Tā pamatā bija bažas, ka amerikāņu liberālais dzīvesveids samaitāšot Japānas jaunatni. Tas bija arī mēģinājums ierobežot prostitūciju, kas Japānā bija sazēlusi pēc Otrā pasaules kara.

Likums bija tik stingrs, ka dažos gadījumos pat tika aizliegti moderno deju kursi, jo dejošana notika pāros.

60., 70. un 80.gados likums vairs netika tik bieži piemērots, kā rezultātā Japānas lielākajās pilsētās izveidojās daudzas nakts izklaides vietas. Tomēr policijas uzmanība no jauna pievērsās naktsklubiem, kad 2010.gadā 22 gadus veca studente mira pēc kautiņa Osakas klubā.

Sākās reidi naktsklubos, un policija paziņoja, ka cīnīšoties pret "pārlieku hedonistisko atmosfēru". Lielākajai daļai Osakas klubu tika atņemtas licences, un tie bija spiesti pārtraukt darbību.

Dejošanas aizliegums pēc pusnakts izpelnījās bargu nopēlumu no deju un mūzikas industrijas pārstāvjiem. Tie norādīja, ka valdībai vajadzētu atbalstīt Japānas augošo naktsklubu kultūru.

Likums tika dēvēts par novecojušu un liekulīgu, jo 2012.gadā hiphopa dejas tika iekļautas Japānas vidusskolu programmā.

Saskaņā ar jaunajiem likuma grozījumiem dejošana pēc pusnakts būs atļauta, ja kluba apgaismojums būs vismaz desmit luksi. Tas atbilst apgaismotai kinoteātra zālei, norāda kompānija "Panasonic".