Students "Islāma valsts" vārdā centies sarīkot sprādzienu

© Publicitātes foto

ASV likumsargi arestējuši Savienoto Valstu pilsoni, kurš plānojis Ņujorkā džihādistu grupējuma "islāma valsts" vārdā detonēt spridzekli, vēsta vietējie mediji.

20 gadus vecais Manters Omars Salehs arestēts 7.jūnijā, kad viņš mēģinājis uzbrukt izmeklētājiem, kas sekojuši viņam automašīnā, vēsta vietējie mediji, atsaucoties uz liecībām, kas otrdien Ņujorkas apgabala tiesā tika atslepenotas.

Salehs, kurš sestdien stājās tiesas priekšā, nesen pieteicies aeronautikas studijām Ņujorkas Kvīnsas koledžā.

ASV varasiestādes nav sniegušas plašāku informāciju par Saleha plānotā uzbrukuma raksturu un to, vai šajā lietā arī kāds cits ir arestēts. Vienlaikus varas pārstāvji uzsver bažas par "Islāma valsts" iespējām izmantot sociālos medijus, lai iedvesmotu sekotājus ASV.

Salehs atklāti atbalstījis "Islāma valsts" kaujinieku aktivitātes, cita starpā arī paužot atbalstu maijā Teksasā notikušajam islāma radikāļu uzbrukumam pravieša Muhameda karikatūru konkursam.

Viņš arī piedāvājis tulkot "Islāma valsts" propagandas materiālus angļu valodā.

Salehu motivējis tas, ka starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" taktika esot kļuvusi mērena, vietējie mediji citē apsūdzības rakstu.

Viņš "pielicis pūles, lai izgatavotu spridzekli detonēšanai" Ņujorkā, vēsta vietējā raidorganizācija WABC.

Salehs, izmantojot savu datoru, interesējies par tādiem tematiem kā ieroči, ātrvārītāji un izvairīšanās no policijas, ziņo telekanāls CBS.

Pēc pēdējā laikā "Islāma valsts" iedvesmotiem uzbrukumu mēģinājumiem ASV Savienoto Valstu likumsargi pastiprināti veic aizdomās turamo novērošanu.

Par centieniem palīdzēt "Islāma valsts" kaujiniekiem un sarīkot uzbrukumus policija un Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pagājušajā nedēļā Ņujorkā arestēja trīs vīriešus un divas sievietes.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājušas arī Lībijas ekstrēmistu bandas.

Svarīgākais