NETICAMI: Skaistuma vārdā sakropļotās pēdas

© theguardian

Ir pagājuši jau 103 gadi kopš ir aizliegta pēdas izmēra samazināšana ar „Lotosa” metodi, taču vēl arvien dažas sievietes dzīvo ar šīs metodes traģiskajām sekām. „Lotosa” metode paredz, ka sievietes modes vai tradīcijas vārdā pēdas savelk cieši ar saiti, salaužot pirkstus un liekot tiem saaugt neierastā veidā, samazinot pēdas izmēru. Džo Farrels, kurš veido grāmatu par šo sāpīgo un visai nepatīkamo metodi, atrada vairākus desmitus sievietes, kuras piekrita dalīties ar saviem stāstiem.

Su Xi Rong, kura ir viena no „Lotosa” metodes upuriem, agrāk bija atzīta kā skaistākā sieviete visā ciematā, pateicoties viņas mazajām un tradīcijas standartiem atbilstošajām kājām. Taču šobrīd viņas stāvoklis nav visai labs-viņa vairs nevar pastaigāt, jo mazās pēdas vairs nespēj noturēt viņas svaru un līdzsvaru.  Tāpēc, ka Su nevar pastaigāt, viņa ir pieņēmusies svarā. Iemesls, kādēļ viņai nācās pielietot šo metodi, bija sekojošs-pēc viņas tautas tradīcijām tās sievietes, kuras nepakļaujas „Lotosa” metodei, nespēs atrast sev līgavaini.

Pue Hui Ying, kurai šobrīd ir 81 gads, kļuva par „Lotosa pēdu” upuri, kad viņai bija 7 gadi. 12 gadu vecumā, viņai bija nepieciešamība atbrīvoties no ciešajām saitēm, taču viņa nespēja pastaigāt ar lauztajiem kāju pirkstiem, tādēļ līdz pat šai dienai, Pue Hui Ying staigā ar saitēm.

Džo Farrels atzīst, ka visdeformētākās kājas, kādas viņš jebkad bija redzējis, bija Si Yin Zhin, kuras pēdas bija ieņēmušas pilnīgu apavu formu. Sieviete nekad nav kājas atbrīvojusi no saitēm, taču viņa veiksmīgi spēj apslēpt deformētās kājas.

Kad Huo Guan Yu bija sešus gadus veca, viņas māsa iemācīja viņai kā pareizi izmantot saites, lai samazinātu pēdas izmēru.  Gados cienījamajai kundzei šobrīd ir 94 gadi, un tikai 2010. gadā viņa beidza izmantot „Lotosa” metodi, jo viena vairs nespēj uzlikt saites.

Guo Ting Yu māte ļoti negribēja, lai meitai būtu jāpārcieš lielās sāpēs, tādēļ negribēja, lai meita deformētu savas kājas. Taču 15 gadu vecumā, ņemot paraugu no mātes, Guo pati apsaitēja pēdas.  Tomēr, lai arī viņas pirksti bija lauzti un deformēti, viņai neizdevās samazināt pēdas izmēru.

Džo Farrels apciemoja arī Zhao Hua Hong, Yang Jing é, Zhang Yun Ying  un Ma Zhen é, kurām arī bija līdzīgi stāsti.

Informācija sagatavota pēc theguardian.com