Lietuva iespējams prasīs Krievijai kompensāciju par 1991. gada notikumiem

Lietuvas Seima deputāti vienbalsīgi vakar pieņēmuši rezolūciju, kurā ierosina valdībai vērsties pie Krievijas Federācijas valdības ar prasību izmaksāt kompensāciju par 1991. gada janvāra notikumiem, ziņo aģentūra ELTA.

Tā kā Krievijas Federācija sevi ir atzinusi un arī pasaulē atzīta par PSRS tiesisko mantinieci, Seims rezolūcijā ierosina valdībai oficiāli vērsties ar prasību pie Krievijas Federācijas valdības pieprasot izmaksāt kompensācijas 1991.gada janvāra traģisko notikumu upuru ģimenēm un cietušajiem.

Saskaņā ar šo rezolūciju notikumi, kas risinājās Viļņā laikā no 1991.gada 11. līdz 13.janvārim, vērtējami kā Padomju Savienības bruņoto spēku agresija pret suverēno Lietuvas valsti un tās tautu, jo Krievijas Federācija ar 1991.gada 29.jūlija līgumu par starpvalstu attiecību pamatprincipiem atzinusi, ka Lietuvas Republika atjaunojusi savu neatkarību jau 1990.gada 11.martā.

Kā atzīmēts dokumentā, "šīs PSRS varas iestāžu un bruņoto spēku darbības rezultātā nogalināti vai smagi ievainoti daudzi neapbruņoti brīvības aizstāvji, Lietuvas pilsoņi". Lēmums šajā jautājumā jāpieņem izpildei līdz 2011. gada janvārim.

2011. gada janvārī paiet tieši 20 gadi kopš traģiskajiem 1991. gada janvāra notikumiem pie Viļņas televīzijas torņa, kur bojā aizgāja 14 cilvēki.

Mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, kas 1990.gada martā bija paziņojusi par valstiskās neatkarības atjaunošanu, īpašās padomju karaspēka vienības 1991.gada 13.janvārī ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni un Televīzijas un radio komiteju un pārtrauca televīzijas un radio raidījumus. No lodēm un zem tanku kāpurķēdēm pie televīzijas torņa gāja bojā 14 neapbruņoti cilvēki un vairāki simti tika ievainoti.