Austrālija brīdina par "Islāma valsts" ambīcijām

© scanpix.ee

Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots ceturtdien brīdinājis, ka teroristu organizācijai "Islāma valsts" ir globālas ambīcijas.

"Islāma valsts" pie ikviena cilvēka un valdības vēršas ar vienkāršo vēstījumu - pakļaujies vai mirsti, cīņai pret vardarbību veltītā konferencē Sidnejā sacīja Ebots.

"Islāma valsts" ir sagrābusi savā kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, kur pasludinājusi islāma kalifātu. Organizācijai ir atzari arī Lībijā, Afganistānā un Somālijas pussalā, un tā mēģina iegūt ietekmi arī Dienvidāzijā.

Konferenci Sidnejā apmeklēja aptuveni 27 ministri un amatpersonas no reģiona. Galvenā uzmanība pasākumā pievērsta cīņai pret radikalizēšanos internetā. Ebots šo tendenci nodēvēja par daudzgalvainu briesmoni.

"Konflikts Tuvajos Austrumos sniedzas līdz mums pat piepilsētas guļamistabās," konferencē sacīja Ebots, piebilstot, ka jauni pusaudži, gandrīz vai bērni, internetā pievēršas radikāliem uzskatiem.

Austrālijas premjerministrs veltīja atzinīgus vārdus Malaizijas premjerministram Nadžibam Razakam, kurš sacīja, ka "Islāma valsts" islāmam nav pieņemama, kā arī citiem musulmaņu līderiem, kas apšaubījuši ekstrēmistu interpretāciju par islāma svētajiem rakstiem.

Konferencē piedalījās pārstāvji arī no sociālo mediju uzņēmumiem, tostarp "Google", "Twitter" un "Facebook", lai runātu par "Islāma valsts" propagandu internetā, kas var sasniegt 100 000 vienību dienā.

Austrālija aplēsusi, ka kopā ar džihādistiem Tuvajos Austrumos cīnās aptuveni 100 Austrālijas pilsoņi.

Valdība aizliegusi personām, kas tiek turētas aizdomās par potenciālo pievienošanos džihādistiem, doties uz Tuvajiem Austrumiem un atņēmusi pases cilvēkiem ar dubultpilsonību, kuri cīnījušies kopā ar ekstrēmistiem

Svarīgākais