ES turpinās palīdzēt zemestrīču skartajai Nepālai

© scanpix.ee

Eiropas Savienība (ES) līdz šim ir piešķīrusi finansējumu zemestrīces postītajai Nepālai un arī turpmāk palīdzēs tai atgūties pēc postošās dabas katastrofas, šodien Eiropas Parlamenta (EP) sēdē teikusi Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kalniņa-Lukaševica, kura EP sēdē aizstājusi ES augsto pārstāvi ārpolitikas un drošības politikas jomā Federiku Mogerīni, uzsvērusi nepieciešamību Nepālā stiprināt valstiskumu. Viņa izteikusi cerības, ka Nepālai tuvākajā laikā izdosies pieņemt savu konstitūciju, kas būs kā pamats miera procesam šajā valstī. "Nepālai ir nepieciešama politiskā stabilitāte. Tā ļaus arī normalizēt ekonomiku un strādāt, lai attīstītu valsti," teikusi amatpersona.

Pēc tam, kad Nepālā notika postošā zemestrīce, Eiropas Komisija piešķīra sešus miljonus eiro katastrofas seku likvidēšanai. Tāpat paātrināti tika pieņemts lēmums novirzīt Nepālai 16 miljonus eiro no attīstības fondiem.

Jau ziņots, ka 25.aprīlī Nepālā notika 7,9 balles spēcīga zemestrīce, kas ir postošākā zemestrīce valsts vēsturē pēdējos 80 gados. Atjaunošanas darbiem nepieciešami apmēram pieci miljardi ASV dolāru, kas ir apmēram 20% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Zemestrīces epicentrs atradās valsts centrālajā daļā, pie Lamdžungas, aptuveni 80 kilometrus uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas Katmandu divu kilometru dziļumā, nodarot milzīgus postījumus valsts infrastruktūrai, iedzīvotāju mājokļiem, ēkām, tostarp vēsturiskiem pieminekļiem. Naktī uz 26.aprīli postījumu apjomu palielināja spēcīgi zemestrīces pēcgrūdieni, kas sasniedza 7,1 balli.

Svarīgākais