Pastiprinās sarunas Grieķijas krīzes atrisināšanai

© REUTERS

Grieķijas, Vācijas un Francijas līderi ceturtdienas rītā vienojušies pastiprināt centienus rast vienošanos par Grieķijas parādu krīzes risinājumu, tomēr nekāds izrāviens sarunās nav panākts.

"Mēs nolēmām pastiprināt centienus atrisināt atlikušās domstarpības un virzīties uz risinājumu," pēc Briselē notikušajām sarunām ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Fransuā Olandu pavēstīja Grieķijas premjers Aleksis Ciprs. "Eiropas līderi saprot, ka mums ir jāpiedāvā dzīvotspējīgs risinājums un iespējas Grieķijai atgriezties pie izaugsmes."

Merkele un Olands pēc sarunām nesniedza komentārus, taču Vācijas valdība vēlāk izplatīja paziņojumu ar līdzīgu vēstījumu, ka līderi "vienojušies pastiprināt sarunas".

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) trešdien pavēstīja, ka to neapmierina Grieķijas iesniegtie reformu priekšlikumi, jo tie neatspoguļo Briseles un Atēnu iepriekš pārrunāto.

"Bumba noteikti ir Grieķijas valdības laukuma pusē," sacīja ES pārstāvis.

Atēnas savus priekšlikumus EK iesniedza otrdien. Iepriekš Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs Briseles izteiktos priekšlikumus reformām asi noraidīja.

"Mūsu finanšu un ekonomikas lietu komisārs Pjērs Moskovisī vakar pēcpusdienā ir informējis Grieķijas valdības pārstāvjus, ka viņu pēdējie priekšlikumi neatspoguļo [EK priekšsēdētāja Žana Kloda] Junkera un premjerministra Cipra pārrunu rezultātus un komisāra Moskovisī un Grieķijas pārstāvju pirmdienas [pārrunu rezultātus]," sacīja EK pārstāvis.

Viņš piebilda, ka "tehniski darbs turpinās, lai pārvarētu plaisu starp dažādajām pozīcijām un radītu apstākļus vienprātīgam 19 eirozonas dalībvalstu līgumam".

Kā ziņots, starptautiskajiem aizdevējiem un Grieķijai jāvienojas par reformu plānu Grieķijai, kas ļautu izmaksāt pēdējos 7,2 miljardus eiro palīdzības finansējuma Atēnām, tādējādi novēršot Grieķijas maksātnespēju un iespējamo izstāšanos no eirozonas.

Pārrunas ilgušas jau piecus mēnešus, un vienošanās ir jāpanāk līdz šī mēneša beigām, lai Grieķija iegūtu līdzekļus kārtējā parādu maksājuma veikšanai Starptautiskajam Valūtas fondam.

 

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.