Aicina uz ciešāku sadarbību starp ES un ASV

© theguardian.com

Berlīnē uzrunājot politiķu un uzņēmēju konferences dalībniekus, bijušais Teksasas gubernators Džebs Bušs otrdien aicināja veidot ciešākas tirdzniecības un drošības saites starp ASV un Eiropu.

Bušs, kas 15.jūnijā, domājams, oficiāli paziņos par savu nodomu startēt nākamgad gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, ierodoties Vācijā, uzsācis savu tūri pa Eiropas valstīm, kuras laikā viņš izklāstīs savas iespējamās ārpolitikas nostādnes.

Uzrunājot vācu politiķus un uzņēmēju aprindu pārstāvjus, Bušs norādīja, ka gadījumā, ja viņš tiks ievēlēts par ASV prezidentu, tiks pastiprināti centieni apturēt Krievijas agresiju pret Ukrainu, kā arī sniegts stingrāks atbalsts Austrumeiropas valstīm, kas satrauktas par Maskavas pieaugoši spiedienu.

"Krievijai jāievēro visu savu kaimiņu suverenitāte," uzsvēra Bušs.

Republikāņu iespējamais kandidāts uz prezidenta amatu norādīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir cinisks pragmatiķis, kas "spiedīs, kamēr kāds neizdarīs pretspiedienu". Viņam jāzina, ka Kremļa rīcība nepaliks bez sekām, atzina Bušs.

Tomēr vienlaikus viņš norādīja, ka Rietumu interesēs nav Maskavu atstumt.

Uzrunājot 2000 cilvēku lielo auditoriju, kuru bija pulcējuši Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU), Bušs kritizēja ASV militāro izdevumu dramatisko samazinājumu pašreizējā prezidenta Baraka Obamas pilnvaru termiņa laikā, kā arī uzsvēra NATO svarīgo lomu.

"Kas apgalvos pretējo, redzot, kā Ukraina lēnām grimst traģēdijā?" retoriski vaicāja bijušais Teksasas gubernators. "Mūsu alianse, mūsu solidaritāte un mūsu rīcība ir būtiska, ja mēs vēlamies pasargāt mūsu starptautiskās kārtības pamatprincipus."

Bušs aicināja arī uz ciešāku sadarbību starp ASV un Eiropas Savienību (ES) ekonomikā, mudinot paātrināt sarunas par Eiropā visai pretrunīgi vērtēto brīvās tirdzniecības līgumu, kas pazīstams kā Transatlantiskā Tirdzniecības un investīciju partnerība (TTIP).

"ES un ASV ir kopīgas intereses strauji atvērt tirgus visā pasaulē," norādīja iespējamais nākamais Baltā nama saimnieks. "Tas ir viens no iemesliem, kāpēc mums nepieciešams plāns, kā pabeigt Transatlantisko Tirdzniecības un investīciju partnerību."

Bušs, kura tēvs un vecākais brālis jau pabijuši ASV prezidenta godā, otrdienas vakarā tikās arī ar Merkeli, finanšu ministru Volfgangu Šeibli un ārlietu ministru Franku Valteru Šteinmeieru.

Savas Eiropas tūres laikā Bušs apmeklēs arī Poliju un Igauniju.

Svarīgākais