Pirms G7 samita gaidāmi plaši protesti

© telegraph.co.uk

Sagaidāms, ka Bavārijā, kur svētdien sāksies G7 samits, jau ceturtdien pulcēsies tūkstošiem protestētāju, vēsta policija un akcijas organizatori.

Galvenā demonstrācija notiks Minhenē, kas atrodas aptuveni 100 kilometrus uz ziemeļiem no samita norises vietas - Elmavas kūrorta Garmišas-Partenkirhenes apkārtnē.

Vides aizstāvji un tā dēvētās antiglobalizācijas kustības aktīvisti aicinājuši iesaistīties protesta akcijās zem lozunga: "Apturiet TTIP, glābiet klimatu, cīnīties pret nabadzību!"

TTIP apzīmē Eiropas Savienības (ES) un ASV brīvās tirdzniecības līgumu, par kura slēgšanu sarunas joprojām turpinās.

Kā liecina nesenās aptaujas, 43% vāciešu uzskata, ka TTIP Vācijai nenāks par labu, un aprīlī visā Eiropā tūkstošiem cilvēku jau izgāja ielās, lai protestētu pret brīvās tirdzniecības līgumu ar ASV.

Organizatori plāno, ka Demonstrācijā Minhenē piedalīsies desmit līdz 30 tūkstoši cilvēku.

Tikmēr policija prognozē, ka akcijā piedalīsies 15 000 demonstrantu.

"Mēs izmantosim miermīlīgus un radošus protestus, lai panāktu, ka mūsu prasības tiek sadzirdētas," Bavārijas Radio norādīja nevalstisko organizāciju apvienības pārstāvis Markuss Vēbers.

G7 samitā, kura laikā Vācijas kanclere Angela Merkele uzņems ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas un Lielbritānijas līderus, cita starpā paredzēts apspriest starptautisko tirdzniecību, klimata izmaiņas, sabiedriskās veselības aizsardzības jautājumus, nabadzības mazināšanu un globālās krīzes.

Tomēr G7 pretinieki apgalvo, ka pasaules industriāli visattīstītākās valstis savos samitos pastāvīgi nepieņem nekādus lēmumus par tām problēmām, kas visvairāk nomāc pasaules iedzīvotājus.

Svarīgākais