Timošenko cenšas iegūt citu kandidātu atbalstu Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai

Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko partijas pārstāvji sākuši sarunas ar citiem prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvušajiem kandidātiem par atbalstu premjerei vēlēšanu otrajā kārtā, atzina Timošenko partijas Augstākās radas deputāts Sergijs Soboļevs.

Sarunas notiek ar Sergiju Tigipko, partijas "Stiprā Ukraina" līderi un bijušo Centrālās bankas vadītāju, un Arsēniju Jaceņuku, Pārmaiņu frontes līderi, bijušo parlamenta spīkeri un ārlietu ministru.

"Mēs ierosinājām šādas sarunas, un, cik man zināms, šodien bija jānotiek pirmajam sarunu raundam ar Tigipko, pirmdien vakarā runājot televīzijas "1+1" ēterā, sacīja Soboļevs.

Tas, ka sarunas notiek ar Jaceņuku, Jūlijas Timošenko bloka (BJuT) pārstāvjiem ir tikai korekti, jo tieši šīs frakcijas pārstāvji savulaik centās likt šķēršļus tam, ka Jaceņuks zaudē spīkera amatu, skaidroja deputāts.

BJuT pārstāvji ir pārliecināti, ka vēlētāji, kas pirmajā kārtā balsoja par demokrātiskas ievirzes kandidātiem, otrajā kārtā savas balsis nodos par Timošenko.

Kā liecina rezultāti, kas iegūti pēc 99,78% vēlēšanu komisiju protokolu datu apkopošanas, svētdien notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās par opozīcijas Reģionu partijas līderi Viktoru Janukoviču balsojuši 35,36% vēlētāju, bet par premjerministri Timošenko - 25,02% vēlētāju. Viņiem par valsts galvas amatu būs jācīnās otrajā kārtā 7.februārī.

Timošenko lielāks atbalsts bijis valsts rietumos un centrālajos rajonos, arī galvaspilsētā Kijevā, bet Janukovičam - austrumos un dienvidos.

Trešo lielāko balsu skaitu - 13,05% - saņēmis Tigipko. Viņam seko Jaceņuks ar 6,95% balsu un pašreizējais valsts galva Viktors Juščenko ar 5,45%.

3,55% vēlētāju balsojuši par kompartijas līderi Petro Simoņenko, bet 2,35% - par Tautas partijas līderi Volodimiru Ļitvinu.