Pētījums: Dzīvnieki uz sauszemes iznākuši agrāk

Pirmie četrkājainie dzīvnieki jeb tetrapodi uz sauszemi pārcēlušies vairākus miljonus gadu agrāk, nekā tika uzskatīts līdz šim – par to liecina Polijas dienvidos atrastie fosilie pēdu nospiedumi, kas atstāti pirms 395 miljoniem gadu.

"Šajā vietā man izdevies atrast pašas pārsteidzošākās fosilijas savā paleontologa karjerā. Šie pēdu nospiedumi liecina par to, kā mūsu attāli priekšteči iznāca no ūdens un spēra pirmos soļus uz sauszemes," sarunā ar BBC sacījis Zviedrijas Upsalas universitātes profesors Pērs Olbergs, kurš vada izrakumus Zahelmijas akmeņlauztuvēs, kur karbonātiežu slānī atrastas šīs fosilijas. Žurnālā Nature zinātnieki norāda, ka tās atstājuši vairāki radījumi, prāvākie no kuriem bijuši vairāk nekā divus metrus gari un varētu būt līdzinājušies mūsdienu krokodiliem. Zinātnieki uzskata, ka viņu dzīvesveids bijis līdzīgs mūsdienu abinieku dzīvesveidam.

AFP atgādina – līdz šim tika uzskatīts, ka seno jūru un okeānu iemītnieki pirmo reizi uz sauszemes iznākuši ne agrāk kā pirms 375 miljoniem gadu – atrastas kādas pa pusei zivs, pa pusei sauszemes dzīvnieka, kas dzīvojis šajā laikmetā, fosilijas. Polijā veiktais atradums ir interesants arī no tā aspekta, ka vedina uz domām – pirmie sauszemes iemītnieki cēlušies nevis no saldūdens, bet sālsūdens iedzīvotājiem. Par to liecina fakts, ka pirms 395 miljoniem gadu atradumu vietā bijis senas jūras krasts. P. Olbergs pieļāvis, ka paisuma atstātās jūras veltes ļāvušas dzīvniekiem atrast barību un pielāgoties jaunajiem dzīves apstākļiem.

Svarīgākais