Izraēlas premjera sieva pazemojusi kalponi

Kāda bijusī kalpotāja par pārciestajiem pazemojumiem iesūdzējusi tiesā Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu sievu Sāru. Sieviete pieprasījusi aptuveni 80 000 dolāru lielu kompensāciju, taču Izraēlas premjera birojs un B. Netanjahu ģimenes locekļi uzskata, ka tie ir mediju uzkurināti nepamatoti apvainojumi, kuru mērķis ir kaitēt premjeram.

Par 30 gadus vecās Liliānas Perecas iesniegto prasību pirmais piektdien informēja laikraksts Yedioth Ahronoth, bet jau svētdien (Izraēlā tā nav brīvdiena) šī tēma visos medijos kļuva par otro apspriestāko; pirmā bija Haiti zemestrīce. L. Pereca sūdzējusies, ka S. Netanjahu, pie kuras viņa strādājusi par mājkalpotāju, maksājusi algu, kas ir zemāka par oficiāli noteikto minimālo mēnešalgu, kā arī regulāri uz viņu kliegusi, pazemojusi, likusi vairākas reizes dienā pārģērbties, lai mājās ievērotu maksimālu tīrības režīmu, un likusi strādāt sestdienās, kas ticīgiem jūdaistiem, pie kuriem sevi pieskaita arī L. Pereca, ir brīvdiena jeb sabats. "Gluži kā stāstā par Pelnrušķīti, viņa tika apkrauta ar neizpildāmiem uzdevumiem, tiranizēta un lamāta – tas jau robežojās ar terorismu," iesniegto prasību tiesā atreferē AP.

Svētdienas vakarā ar atbildes paziņojumu, kurā uzsvērts, ka viss bijušās mājkalpotājas stāstītais ir meli, nācis klajā premjera birojs, uzsverot, ka notikusi sazvērestība, kuras mērķis ir nomelnot premjeru. BBC norāda, ka vairāki B. Netanjahu biroja argumenti patiešām ir uzmanības vērti. Piemēram, ir skaidri zināms. ka L. Pereca pāra savrupmājā Cezārijā nostrādājusi sešus gadus, bet, ja reiz apstākļi patiešām bijuši tik slikti, kas gan traucējis viņai darbu pamest ātrāk? Vēl vairāk – S. Netanjahu žurnālistiem demonstrējusi L. Perecas iesniegto atlūgumu, kura beigās skaidri un gaiši rakstīts – "ar mīlestību un pateicību". Turklāt tajā pašā Yedioth Ahronoth pirms pāris gadiem publicēta intervija ar L. Perecu, kurā bijusī mājkalpotāja apgalvo: "Es esmu sajūsmā par Sāru. Man nav draugu, un viņa man ir gan kā draugs, gan kā māte... Viņa man ir viss. Viņa ir pārsteidzoša personība, un es ļoti mīlu viņu."

AP atgādina, ka laikā no 1996. līdz 1999. gadam, kad B. Netanjahu pirmo reizi ieņēma Izraēlas premjera amatu, viņa dzīvesbiedre patiešām bija kļuvusi par mediju mērķi – gan tāpēc, ka augstprātīgi izturējās pret personālu, gan tāpēc, ka kliedza uz bērniem sabiedriskās vietās, gan arī izrādīja nepamatotu interesi par valsts vadīšanas lietām. Taču kopš pagājušā gada marta, kad B. Netanjahu atkal kļuva par premjeru, viņa par sevi nebija atgādinājusi. Lielākā daļa Izraēlas politisko analītiķu piekrīt, ka notikušais vērtējams kā uzbrukuma mēģinājums pašam premjeram, taču šaubās, vai tas sasniegs gaidīto rezultātu.

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.