Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieks: Dzēšgumijām būtu jāpazūd no skolām

© Alamy

Kognitīvais zinātnieks Gajs Klakstons uzskata, ka dzēšgumijas skolās ir jāaizliedz, raksta telegraph.co.uk

Dzēšgumijas, viņaprāt, ir "ļaunuma instruments" un skolās ir jāaizliedz, jo tās liek skolēniem kaunēties par savām kļūdām, tās dzēšot.

"King’s College" pasniedzējs Gajs Klakstons, kurš ir arī kognitīvais zinātnieks, uzskata, ka dzēšgumijas izmantošana ir pretrunā ar reālās pasaules likumiem, jo kauns par kļūdīšanos var izraisīt pārāk lielu stresu par mācību atzīmēm.

Šis zinātnieka komentārs tapis pēc pētījuma, kurā atklājās, ka elastība un ziņkāre ir divas no pamatlietām, kas nosaka skolēnu panākumus.

Sarunā ar izdevumu "Daily Telegraph" profesors Klakstons stāsta: "Dzēšgumija ir ļaunuma instruments, jo tas stimulē kauna sajūtas rašanos pēc kļūdām. Tā praktiski ir melošana visai pasaulei, sakot, ka "es kļūdu nepieļāvu, pareizo lēmumu pieņēmu ar pirmo piegājienu". Tieši tā notiek, kad tiek kaut kas izdzēsts un tā vietā ierakstīts kas cits. Mums nepieciešama paaudze, kas nekaunas par savām kļūdām - viņi mācas no tām un izdara secinājumus."

"Skolēniem ir jābūt ieinteresētiem pareizās atbildes meklēšanā un iegūšanā, jo tā tas notiek reālajā dzīvē," tā G. Klakstons.