Merkele: Krievijas atgriešanās G7 šobrīd nav gaidāma

© Publicitātes foto

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien paziņoja, ka Krievijas atgriešanās septiņu lielāko industriālo valstu grupā G7 ir "neiedomājama", kamēr tā neievēro starptautiskās tiesības Ukrainā.

"Tik ilgi, kamēr Krievija neapņemsies [sekot] un nerīkosies saskaņā ar starptautisko tiesību pamatvērtībām, atgriešanās pie G8 formāta mums ir neiedomājama," parlamentā sacīja Merkele, kura nākamajā mēnesī uzņemsies G7 samita namamātes lomu.

Vēlāk ceturtdien Merkele dosies uz Austrumu partnerības samitu Rīgā.

Vācijas līdere uzsvēra, ka šis samits notiks pilnīgi citos apstākļos nekā iepriekšējais Austrumu partnerības samits Viļņā 2013.gada beigās.

"Šajā laikā mēs esam bijuši liecinieki Krievijas īstenotajai Krimas aneksijai, pārkāpjot starptautiskos likumus," kanclere sacīja Vācijas parlamentā. "Mēs esam bijuši liecinieki milzīgai destabilizācijai Austrumukrainā. Mēs esam bijuši liecinieki, kā Eiropas mierīgā kārtība tika apdraudēta," atzina Merkele.

Šo iemeslu dēļ Krievijai būs jāpaliek ārpus G7. Merkele uzsvēra, ka G7 ir "vērtību kopiena", kas kopā strādā, "lai panāktu brīvību, demokrātiju un likumību".

"Tikai tad, ja mēs kā G7 pārliecinoši iestāsimies par kopīgajām vērtībām, mēs varēsim uzticami uzņemties atbildību starptautiskajā arēnā," sacīja Merkele.

G7 ietilpst Apvienotā Karaliste, Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna un ASV.

"21.gadsimtā Eiropā mēs nepieņemsim domāšanu ietekmes sfēru kategorijās," uzsvēra Merkele, kura uzņēmusies Eiropas diplomātijas vadību Ukrainas krīzē.

Vienlaikus viņa arī centusies "nomierināt" Krieviju, uzsverot, ka Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības projekts nav bloka "paplašināšanās instruments".

"Austrumu partnerība nav vērsta ne pret vienu, īpaši ne pret Krieviju," sacīja Vācijas kanclere.

Viņa Vācijas parlamentam arī norādīja, ka Ukrainas domstarpību atrisināšana saskaņā ar Minskas vienošanos prasīs daudz pacietības, vienlaikus uzsverot, ka "mums ir daudz pacietības un pastāvīgs spēks".

Svarīgākais