Kerijs: Krievijai jāpilda Minskas vienošanās

© scanpix.ee

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdien paziņojis, ka pienācis kritisks brīdis Krievijai un tās atbalstītajiem teroristiem Austrumukrainā pilnībā ievērot Minskā noslēgto vienošanos par pamieru.

Kerijs, kurš trešdien Sočos tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, ar šādu paziņojumu nāca klajā NATO ārlietu ministru sanāksmē Antaljā, Turcijā.

ASV valsts sekretārs norādīja, ka pienācis arī kritisks brīdis ielaist Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājus konflikta apgabalos, lai viņi varētu novērot pamiera īstenošanu.

Lai gan situācija Ukrainas austrumos kopš Minskas vienošanās panākšanas ir uzlabojusies, letāli incidenti joprojām ir bieža parādība.

Kerijs sacīja, ka ASV dotu priekšroku nepaturēt spēkā Krievijai noteiktās sankcijas, bet to darīs tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, lai nodrošinātu mieru.

Viņš paziņoja, ka NATO dalībvalstis ir vienotas nostājā, ka svarīgi Krievijai ievērot Minskas vienošanos, un uzsvēra, ka šobrīd radusies milzīga iespēja Ukrainas konfliktā atrast noteiktības un apņēmības ceļu.

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs brīdināja Krieviju, ka pienācis laiks rīkoties.

"Tagad pienācis laiks rīkoties (..), tas ir steidzami, kad runa ir par Minskas vienošanās izpildīšanu," sacīja Stoltenbergs.

"Darbi runā skaļāk par vārdiem," sacīja Stoltenbergs, piebilstot, ka Krievijas arvien agresīvākā rīcība ir izaicinājums NATO.

 

Svarīgākais