Kerijs aicina pārtraukt uguni Ukrainā

© scanpix.ee

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ārlietu ministru Sergeju Lavrovu kopīgā preses konferencē Sočos aicinājis visas puses pārtraukt uguni Ukrainas austrumos, ziņo "Radio Brīvā Eiropa/ Radio Brīvība".

Viņš izteica īpašu satraukumu par pamiera pārkāpumiem Širokines ciemata un Doņeckas lidostas apkārtnē.

Par Ukrainas prezidenta Petro Porošenko izteikumiem, ka Doņeckas lidosta tiks atgūta, Kerijs sacīja, ka nezina kādā kontekstā tas teikts, taču atkārtoti uzsvēra, ka aicina visas puses pārtraukt uguni un izpildīt Minskas vienošanās prasības.

Ugunspārtraukšanu Širokinē, kas atrodas stratēģiski nozīmīgās Mariupoles virzienā, Kerijs nosauca par vienu no neatliekamākajiem soļiem konflikta noregulēšanā. Viņš pavēstīja, ka Krievijas puse piekritusi, ka tas ir svarīgi. Tāpat nepieciešams izvest smagos ieročus un nodrošināt Eiropas Drošības un sadarbības padomes (EDSO) novērotāju darbu.

Kerijs paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) un ASV ieviestās sankcijas pret Krieviju tiks atceltas tad, kad tiks pilnībā izpildīta Minskas vienošanās un uzsvēra, ka šīs vienošanās izpildi uzskata par labāko konflikta risinājumu.

Kā ziņots, Krievija otrdien pavēstīja, ka esot gatava sadarboties ar ASV, taču vienīgi uz "līdztiesības pamatiem" un bez piespiešanas.

"Krievija ir gatava konstruktīvai sadarbībai ar Savienotajām Valstīm gan divpusējā sfērā, gan starptautiskajā arēnā," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā, kas izplatīts pēc ārlietu ministra Sergeja Lavrova tikšanās ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju.

"Tomēr sadarbība iespējama vienīgi uz godīgiem un līdztiesīgiem pamatiem, bez mēģinājumiem diktēt un piespiest," norādījusi ministrija.

Tikmēr Kerijs, kas otrdien ieradies savā pirmajā vizītē Krievijā, kur ticies arī ar prezidentu Vladimiru Putinu, tviterī paziņojis, ka viņam bijusi "atklāta diskusija" ar Kremļa saimnieku par situāciju Ukrainā, Sīrijā un Irānā.

"Ir svarīgi saziņas kanālus starp ASV un Krieviju paturēt atvērtus, jo mēs risinām svarīgas globālas problēmas," pēc sarunām, kas aiz slēgtām durvīm norisinājās Sočos, norādīja Kerijs.

Otrdienas sarunās piedalījās arī ASV vēstnieks Krievijā Džons Tefts.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jevhens Perebijnis aprīļa beigās paziņoja, ka Krievija nav izpildījusi nevienu Minskas vienošanās punktu.

Krievija palielina savu militāro klātbūtni Ukrainā un spēku izvešanas vietā turpina iesūtīt jaunas Krievijas armijas vienības un ieročus, norādīja amatpersona.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.