Latvijas novērotāji: Ukrainas prezidenta vēlēšanas notiek bez pārkāpumiem

Ukrainas prezidenta vēlēšanas notiek mierīgi un bez pārkāpumiem, atzīst novērotāji no Latvijas.

ā pastāstīja Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (PS, Eiropas Parlamenta Eiropas tautas partiju - ETP - grupa), kura kopā ar citu valstu eiroparlamentāriešiem novēro vēlēšanu norisi Ukrainā, līdz šim pārbaudītajos piecos iecirkņos Kijevā Ukrainas prezidenta vēlēšanas notiek atbilstoši sarakstiem un pārkāpumi nav novēroti.

Šodien visas dienas gaitā tiks pārbaudīti arī citi iecirkņi, taču Vaidere prognozē, ka arī tur vēlēšanas noritēs bez starpgadījumiem un pārkāpumiem.

Pēc politiķes teiktā, ir interesanti tikties ar vēlētājiem un uzzināt viņu domas par notiekošo. Turklāt pozitīvi esot tas, ka neesot valodas barjeras un cilvēki labprāt pauž savu viedokli.

Sarunās ar cilvēkiem deputāte dzirdējusi neapmierinātību, piemēram, kāds pensionāru pāris teicis, ka vēlēšanās varot nobalsot bez reģistrēšanās, taču pēc tam izrādījies, ka cilvēki vienkārši bijuši slikti informēti. "Pārbaudes ir ļoti nopietnas un, pat ja atšķiras viens vārda vai uzvārda burts reģistrācijas sarakstā no pasē ierakstītā vārda, tiek sazvanītas attiecīgās iestādes un dati tiek pārbaudīti," norādīja Vaidere.

Runājot par prezidenta amata kandidātiem, Vaidere iedzīvotājos esot novērojusi diezgan lielu skepsi. Cilvēki neticot nevienam no vadošajiem kandidātiem, turpretī citi ir pārliecināti par savu izvēli. Piemēram, kāds vīrietis teicis, ka balsošot par uzņēmēju Sergeju Tigipko, uzskatot, ka viņš būs spējīgs vadīt valsti turpmāk.

Vaidere uzskata, ka vēlēšanām būs otrā kārta, jo neviens no vadošajiem kandidātiem, visticamāk, neiegūs pārliecinošu pārsvaru. Pirmajā vēlēšanu kārtā viņa prognozē nedaudz lielāku balsu pārsvaru prokrieviski noskaņotajam opozīcijas politiķim Viktoram Janukovičam, taču kopumā uzskata, ka labus panākumus gūs arī premjerministre Jūlija Timošenko.

"Ja šajā kārtā Janukovičam būs 10% pārsvars pār Timošenko, tad, iespējams, Timošenko nākamajā kārtā varētu nākties saskarties ar grūtībām," prognozē Vaidere.

Saeimas Ārlietu komisijas deputāts Jānis Eglītis (TP), kurš vēlēšanās piedalās kā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotājs, pastāstīja, ka līdz plkst.12 Ukrainā vēlēšanās bija piedalījušies aptuveni 15% vēlētāju, taču tagad aktivitāte pieaug.

Latvijas novērotājs norādīja, ka vēlēšanas norit mierīgi, bez pārkāpumiem, taču, atšķirībā no iepriekšējām Ukrainas prezidenta vēlēšanām, šajās iedzīvotājiem esot lielākas neskaidrības ar vēlētāju reģistriem, kuri ir izgatavoti samērā pavirši.

Pēc provizoriskajām aptaujām, būs nepieciešama arī otrā vēlēšanu kārta. Ja nu tomēr "notiek brīnums", tad vispopulārākā varētu būt Timošenko.

Latvijas parlamentārieši vēlēšanas novēro Kijevā, Odesā un Ļvovā, un visur vēlēšanas norit mierīgi un bez pārkāpumiem.

Kā ziņots, šodien notiek Ukrainas prezidenta vēlēšanas.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka ievērojamā vadībā pār pārējiem kandidātiem līdz šim izvirzījies prokrieviski noskaņotais opozīcijas politiķis Viktors Janukovičs.

Paredzams, ka Janukoviča sīvākā sāncense būs premjerministre Jūlija Timošenko.

Kopumā uz Ukrainas vadītāja krēslu pretendē 18 cilvēki.

Analītiķi brīdina, ka būs arī otrā vēlēšanu kārta, bet arī pēc tās vēl nebūs garantēta Ukrainas politiskā stabilitāte, jo, iespējams, vēlēšanu iznākums tiks apstrīdēts tiesā.

Pasaulē

Vatikāna banka ir atlaidusi divus darbiniekus, kuri ar savām nesenajām kāzām ir pārkāpuši tikko ieviesto aizliegumu precēties bankas darbinieku starpā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Svarīgākais