Kauņā par tirgus daļu cīnās atkritumu apsaimniekotāji

Vairāki Kauņas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi, ko skārusi krīze, mēģina gan tiesiskā ceļā, gan ar mediju palīdzību pierādīt tiesības uz savu tirgus daļu šai nozarē.

Tie apgalvo, ka pašvaldība piešķīrusi ekskluzīvas tiesības savam uzņēmumam "Kauno švara", neatstājot nekādas izredzes tirgū ienākt jauniem spēlētājiem. Savukārt Kauņas pašvaldība paziņojusi, ka nepadosies spiedienam un negodīgas konkurences metodēm, bet centīsies aktīvi aizstāvēt iedzīvotāju intereses.

Pašvaldības Vides aizsardzības departamenta Atkritumu apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Aleksandrs Beļavičs privāto uzņēmumu apsūdzības uzskata par nepamatotām.

"Ar pilsētas padomes lēmumu jauktos atkritumus pilsētā apsaimnieko pašvaldības uzņēmums "Kauno švara". Tas atbilst likumam par atkritumu apsaimniekošanu, kurā skaidri pateikts, ka sadzīves atkritumus var apsaimniekot uzņēmumi, kuriem ar pašvaldību ir līgums, turklāt pašvaldības var pašas noteikt, kādā veidā to darīt. Likums neparedz, ka pašvaldībām jāslēdz līgumi ar visiem uzņēmumiem, kuri to vēlas," viņš skaidrojis.

Uzņēmumi "Dzūtra" un "Vitaresta" iesaistījušies ar pašvaldību un tās uzņēmumu "Kauno švara" tiesu strīdos. Privātuzņēmumi apsūdz pašvaldību "valsts monopola protežēšanā un likumu neievērošanā".

Šādas apsūdzības turpinās jau ne pirmo gadu. 2008.gadā Konkurences padome izskatīja "Dzūtra" sūdzību un atzina, ka Kauņas pašvaldības padomes lēmums uzdot jaukto atkritumu apsaimniekošanu uzņēmumam "Kauno švara" ir pretrunā ar konkurences likumu. Pašvaldība minēto lēmumu pārsūdzēja, un tā šie tiesu strīdi vēl turpinās.

Situācija Kauņā neapmierina arī uzņēmumu "Vitaresta", kas aicinājis Seima kontrolieri panākt, lai pilsētas pašvaldība savu lēmumu pārskata.

Kontrolieris savos atzinumos iesaka Kauņas mēram Andrjum Kupčinskam apsvērt iespēju mainīt vai atcelt lēmumu par minēto funkciju uzticēšanu uzņēmumam "Kauno švara", bet Vides ministriju lūdz līdz 5.februārim informēt viņu, vai starp atkritumu apsaimniekošanas likumu un konkurences likumu nepastāv pretrunas.

Lai gan Seima kontrolieris nav norādījis, ka pašvaldībai obligāti jāmaina savs lēmums, tomēr viņa atzinumi medijos jau atspoguļoti tendenciozi, nosaucot tos par saistošiem.

Svarīgākais