Novērots ilgs saules aptumsums

© Scanpix/AFP

Zinātnieki un citi interesenti šodien Āzijā un Indijā vēroja gredzenveida saules aptumsumu, kurš ir garākais šajā gadu tūkstotī.

Interesenti varēja vērot skatu, kas paveras, kad saule un mēness ir vienā līnijā skatu punktu uz zemes un tādējādi debesīs vērojams ir tikai spožs disks ar tumšu vidu. Indijas telekanāla NDTV zinātnes ziņu redaktore Pallava Bagla stāsta, ka 60. un 70. gados saules aptumsuma laikā pilsētas ielas būtu tukšas kā komandantstundas laikā, bet tagad aizvien vairāk cilvēku iziet ārā, lai savām acīm skatītu dabas parādību.

Astronomi gredzenveida saules aptumsumus uzskata par mazāk nozīmīgiem nekā pilnos aptumsumus. Tie notiek apmēram 66 reizes gadsimtā un tos var redzēt tikai šauras zemeslodes strēmeles iedzīvotāji, raksta AFP.

Šis ir garākais saules aptumsums līdz pat 3043. gadam. Iepriekšējais garais aptumsums bija 1992. gada 4. janvārī, kad tas ilga 11 minūtes un 41 sekundi un bija novērojams Klusajā okeānā.

Speciālisti atgādina, ka skatīšanās uz sauli arī aptumsuma laikā bez aizsarglīdzekļiem var sabojāt redzi. Saules aplūkošanai ir nepieciešami īpaši filtri, un kompaktdisks vai diskete tam nederēs.