Lībijas Kadāfi līksmo Revolūcijas dienā

Lībijā vakar sākušās gandrīz nedēļu ilgas svinības, kas tiek rīkotas par godu 40. gadadienai kopš valsts apvērsuma un karaļa Idrisa I gāšanas, kura rezultātā pie varas nāca pulkvedis Muammars Kadāfi.

Liela daļa rietumvalstu līderu ignorējuši ielūgumus uz svinībām, taču uz tām ieradies antiamerikāniski noskaņotais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, viņa domubiedrs Zimbabves līderis Roberts Mugabe un Sudānas prezidents Omars el Bašīrs, kura apcietināšanas orderi izdevusi Starptautiskā krimināltiesa.

Pašam M. Kadāfi pirms sešiem gadiem izdevās uzlabot attiecības ar Rietumiem – pēc tam, kad viņš publiski atteicās no masu iznīcināšanas ieroču programmas realizācijas un teroristisku grupējumu atbalstīšanas un apsolījās nodot tiesāšanai lībiešu īpašo dienestu kaujiniekus, kuri vainojami teroraktos. Taču pagājušomēnes notikusī Lokerbijas terorakta vaininieka, Lībijas specdienestu aģenta Abdelbaseta Alī Mohmeta el Megrahi negaidītā atbrīvošana no cietuma un triumfējošā sagaidīšana dzimtenē atkal pasliktinājusi attiecības starp M. Kadāfi un rietumvalstīm. Lībijas līderis gan vairākkārt uzsvēris, ka par spridzināšanu, kas prasīja 270 cilvēku dzīvības, notiesātais Tripolē nav sagaidīts valsts līmenī un varasiestādes nav spējušas aizliegt pilsoņu stihisko manifestāciju. Šīs nedēļas sākumā tika ziņots, ka A. el Megrahi, kurš saskaņā ar oficiālām ziņām tika atbrīvots sliktā veselības stāvokļa dēļ, ievietots kādā no Tripoles slimnīcām.

Tajā pašā laikā britu medijos turpina cirkulēt baumas, ka vienošanās par A. el Megrahi atbrīvošanu starp Londonu un Tripoli panākta vēl pirms pāris gadiem un briti apmaiņā saņēmuši izdevīgus naftas ieguves kontraktus Lībijā. AFP atgādina, ka īsi pirms Revolūcijas dienas M. Kadāfi guvis vēl vienu ārpolitisku uzvaru – Šveice bijusi spiesta oficiāli atvainoties Lībijai par to, ka šīs valsts varasiestādes Ženēvā aizturējušas M. Kadāfi dēlu Hanibālu un viņa sievu, kuri bija iekaustījuši savu kalponi.

BBC ziņo, ka M. Kadāfi iecerējis grandiozas svinības, kuru galvenā daļa – trīs stundas ilgais uzvedums, kas stāsta par Lībijas 12 000 gadu ilgo vēsturi – pēc sava vēriena līdzināsies olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai. Uzvedumā piedalīsies simti dejotāju un muzikantu, tā noslēgumā paredzēti aviācijas paraugdemonstrējumi un uguņošana, turklāt pirotehnika tikšot šauta no Tripoles ostā noenkurotiem karakuģiem.

Dienu pirms svinībām notika kārtējais Āfrikas Savienības samits, kura laikā gan nav pieņemti konkrēti lēmumi attiecībā uz kontinentu plosošajiem militārajiem konfliktiem (Dārfūra, Somālija utt). Tajā pašā laikā M. Kadāfi ir pārliecināts, ka viņam izdevies apstiprināt neoficiālo "Āfrikas karaļu karaļa" titulu. Jāpiebilst, ka saistībā ar M. Kadāfi vārdu skandāls izcēlies pat no Lībijas tik tālajā Ņūdžersijā. Paklīdušas baumas, ka septembrī, apmeklējot ANO Ģenerālās asamblejas sesiju, savu tradicionālo beduīna telti M. Kadāfi plāno uzstādīt Ņūdžersijas štata Inglvudas pilsētā, kur atrodas Lībijas pārstāvniecība. Vietējie iedzīvotāji (Lokerbijas teroraktā gāja bojā 38 Ņūdžersijas iedzīvotāji) kategoriski pret to iebilduši, un ASV Valsts departaments pašlaik meklē izeju no kutelīgās situācijas.

Svarīgākais