Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Bosnijā trauksmes stāvoklis pēc islāmista uzbrukuma policijai

© scanpix

Pēc pirmdien vakarā Bosnijā notikušā asiņainā uzbrukuma policijas iecirknim, ko, domājams, pastrādājis islāmists, valsts atrodas trauksmes stāvoklī. Vienlaikus varasiestādes paudušas bažas, ka ļaunākais vēl tikai priekšā.

Kliegdams "Allahu Akbar", uzbrucējs sācis šaut uz policijas iecirkni Zvornikā, Serbu Republikā, vienu policistu nogalinot un divus ievainojot. Arī pats uzbrucējs apšaudē nogalināts.

Policija paziņojusi, ka saistībā ar notikušo arestējusi vienu aizdomās turamo, kurš saistīts ar radikālu islāmistu grupējumu.

Viņš bijis varasiestādēm zināms un nācis no tā paša ciemata Bosnijas serbu pārvaldītajā valsts daļā, no kura nācis uzbrucējs.

"Tas ir cilvēks, kurš iepriekš nopratināts saistībā ar došanos cīnīties uz Sīriju un arī saistībā ar vahabītu kustību," sacīja Bosnijas iekšlietu ministrs Dragans Lukačs.

Vahabisms ir stingrs sunnītu musulmaņu novirziens, ko praktizē Saūda Arābijā.

Privātais televīzijas kanāls "TV1" ziņo, ka aizdomās turamais līdz pagājušajam gadam atradies Sīrijā un uz īsu brīdi aizturēts septembrī saistībā ar izmeklēšanu pret vahabītu organizāciju. Uzbrucējs ar aizturēto sadarbojušies pēdējos trīs mēnešus.

Policija vēsta, ka nopratināti vēl vairāki cilvēki.

Šis ir pirmais šāda veida uzbrukums Bosnijas serbu daļā.

Bosnijas drošības ministrs Dragans Mektičs žurnālistiem paziņoja, ka varasiestādes izmeklē šī nozieguma motīvus.

"Mums ir jāsaprot, kā un kur šis uzbrukums tika plānots, un arī tas, vai šai plānošanai ir iespējams plašāks konteksts," viņš piebilda.

24 gadus vecais uzbrucējs Nerdins Ibričs dzīvojis ciematā netālu no Zvornikas.

"Ir skaidrs, ka šī terorakta motīvi ir reliģiski un teroristiski. Tas pavisam noteikti nav izolēts gadījums," brīdināja Serbu Republikas prezidents Milorads Dodiks.

"Baidos, ka tas var būt sākums daudz smagākiem notikumiem visā Bosnijā," norādīja Lukačs.

"Viss liecina, ka viņš piederēja vahabītu kustībai. Mums vēl ir jāpārliecinās, vai tas ir izolēts gadījums vai arī iesaistīti ir citi cilvēki," viņš piebilda.

Irākā un Sīrijā džihādistiem pievienojušies 150 bosnieši, bet vēl 50 jau atgriezušies Bosnijā, liecina izlūkdienestu dati.