Japānas premjers pauž nožēlu par Japānas agresiju 2. pasaules kara laikā

© scanpix

Japānas premjerministrs Sindzo Abe trešdien Āzijas līderu samitā izteica dziļu nožēlu par Japānas agresiju Otrā pasaules kara laikā, tomēr neizteica atvainošanos, riskējot sadusmot Pekinu un Seulu.

Āzijas-Āfrikas samitā Indonēzijā, kurā tiek atzīmēta 60.gadadiena kopš vēsturiskās konferences, kas palīdzēja jaunajām valstīm rast kopīgu identitāti, Abe izteicās pieticīgāk par valsts agresīvo vēsturi nekā iepriekšējie Japānas līderi.

Pieminot 60 gadus senajā konferencē izstrādātos miera principus, Abe pavēstīja, ka "Japāna ar dziļas nožēlas jūtām par pagājušo karu izteica solījumu būt valsts, kas vienmēr pilnībā ievēros šos principus, lai kādi būtu apstākļi".

Šovasar Abe paredzēts teikt runu Otrā pasaules kara noslēguma 70.gadadienā. Politikas komentētāji mēģina paredzēt, vai viņš runās par Japānas "koloniālo režīmu un agresiju" un atvainosies, jo iepriekšējie premjeri 50. un 60.gadadienā to nedarīja.

Pekina un Seula regulāri nosoda Japānu par nevēlēšanos uzņemties atbildību par pagātni un "godīgi skatīties uz vēsturi".