Sarkanais krusts: Haiti zemestrīcē gājuši bojā 40 līdz 50 tūkstoši cilvēku

© AFP

Haiti zemestrīcē bojāgājušo skaits sasniedz 40 līdz 50 tūkstošus cilvēku, aģentūrai AFP ceturtdien pavēstīja Sarkanais krusts.

"Pamatdatus sniegusi Haiti valdība, un tie liecina, ka gājuši bojā 40 līdz 50 tūkstoši cilvēku," sacīja Sarkanā krusta un Sarkanā pusmēness biedrību starptautiskās federācijas Amerikas zonas vadītājs Ksavjers Kasteljanoss.

"Šī notikuma mērogs nozīmē to, ka kopskaits būs liels un ka valdības nosauktais skaitlis, visticamāk, ir pareizais," piebilda Sarkanā krusta amatpersona.

Viņš norādīja, ka zemestrīces sekas tieši skārušas vismaz trīs miljonus cilvēku.

Iepriekš Haiti amatpersonas brīdinājušas, ka upuru skaits pēc otrdien notikušās septiņas balles stiprās zemestrīces varētu pārsniegt pat simts tūkstošus.

Tikmēr Peru premjerministrs Velaskess Kveskvens, kurš ieradies Haiti galvaspilsētā Portoprensā, lai pārraudzīdu peruāņu sniegto palīdzību, ceturtdien paziņojis, ka aptuveni 7000 bojāgājušo jau ir apglabāti.

"Dažu pēdējo stundu laikā viņi apglabājuši aptuveni 7000 haitiešu, un [Haiti] valdība lūdz zemes rakšanas aprīkojumu gruvešu novākšanai," pēc tikšanās ar prezidentu Renē Prevālu kabeļtelevīzijas kanālam "N" sacīja Kveskvens.

Viņš piebilda, ka ierodoties Haiti, novērojis pilnīgu haosu.

"Varasiestādes tikko sākušas organizēties, kamēr humānās palīdzības vadību uzņēmušās Apvienotās Nācijas," norādīja Peru premjers.

Peru nosūtījusi uz Haiti divas lidmašīnas ar palīdzības kravām, taču Portoprensas lidostā spējusi nosēsties tikai viena, kurā atradušies medikamenti.

Otra lidmašīna ar pārtikas kravu bija spiesta nosēsties kaimiņos esošajā Dominikānas Republikā.

Svarīgākais