Pārtrauc tralera "Daļnij Vostok" jūrnieku meklēšanu

© moscowtopnews.com

Glābēji ir noslēguši izdzīvojušo tralera "Daļnij Vostok" jūrnieku aktīvo meklēšanas fāzi Ohotskas jūrā, paziņojusi Krievija Ārkārtas situāciju ministrija. Savukārt izmeklētāji par galvenajiem iemesliem tralera nogrimšanā, kas noveda pie vismaz 56 jūrnieku bojāejas, min amatpersonu alkatību un korupciju.

Vienlaikus ministrija paziņojusi, ka zvejas kuģu skaits, kas iesaistījušies pazudušo jūrnieku meklēšanā bija palielinājies no 17 līdz 43.

Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tralera "Daļnij Vostok" nogrimšanā, kas noveda pie vismaz 56 jūrnieku bojāejas, vainojama alkatība un korupcija.

"Nav šaubu, ka šis ir noziegumus, kura pamatā ir uzņēmēju, kuriem piederēja kuģis, alkatība un amatpersonu korupcija," Krievijas telekanālam "Rossija 1" sacīja Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins.

Arī iepriekš daudzi nelaimes gadījumi Krievijā bijuši saistīti ar drošības noteikumu neievērošanu vai pārkāpšanu.

"Gan īpašnieks, gan kapteinis zināja, ka benzīna tvertnēs bija minimāls degvielas daudzums, tas ietekmēja tralera spēju atgriezties līdzsvarā," skaidroja Markins.

Izmeklētāji arī noskaidrojuši, ka uz tralera nav pieticis glābšanas laivu vairāk nekā 20 apkalpes locekļiem.

"Mēs zinām, ka uz kuģa atradās liels skaits ārzemnieku, kuri tur strādāja nelegāli. Mēs zinām, kas viņus ieveda un kādā veidā," sacīja Markins.

"Mums [padomā] ir konkrētas amatpersonas, kuras es nesaukšu vārdā, lai tās neaizbēgtu, bet mēs viņas tiesāsim," uzsvēris izmeklētāju pārstāvis.

Kā ziņots, traleris "Daļnij Vostok" avarēja 2.aprīlī ap plkst.6.15 pēc vietējā laika. SOS signāls no tralera netika saņemts.

Kuģim nogrimstot, Ohotskas jūrā dzīvību zaudēja 56 cilvēki. Vēl 13 cilvēki joprojām nav atrasti.

Uz kuģa atradās arī trīs Latvijas pilsoņi. Divi no viņiem ir dzīvi, bet par trešo ziņu nav, liecina Latvijas Ārlietu ministrijas informācija.

Pasaulē

Igaunijas valstij piederošā nacionālā aviokompānija "Nordic Aviation Group", kas darbojas ar zīmoliem "Nordica" un "XFly", varētu zaudēt savu lielāko partneri - Skandināvijas aviokompāniju SAS -, jo SAS noslēgusi ilgtermiņa līgumu par sadarbību ar Zviedrijas lidsabiedrību BRA.