EDSO pieprasa izbeigt novērotāju iebiedēšanu Austrumukrainā

© Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārā asambleja trešdien pieprasījusi pārtraukt iebiedēt organizācijas 400 novērotājus Austrumukrainā un izbeigt to kustības ierobežošanu.

Asamblejas somu prezidenta Ikas Kanervas paziņojumā teikts, ka prokrieviskie teroristi "apdraudējuši EDSO darbiniekus" un ka viņš īpaši nožēlo otrdienas incidentu, kad teroristu pašpasludinātās "Doņeckas Tautas republikas" kaujinieki šāva uz EDSO patruļu.

"Situācija šādi nevar turpināties, un es esmu vēl vairāk pārliecināts, ka būtu nepieciešams nopietni apsvērt starptautiskas miera uzturēšanas misijas, kas varētu atbalstīt EDSO civilo misiju, nosūtīšanu uz Austrumukrainu," norādīja Kanerva.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko šonedēļ atkārtoja aicinājumu nosūtīt uz Austrumukrainu miera uzturēšanas spēkus, kas atbalstītu EDSO misiju. Tā novēro trauslo ugunspārtraukšanu, kas ir cerība izbeigt gadu ilgušo karu, kurā gājuši bojā vairāk nekā 6000 cilvēku.

Kanerva arī izteica nožēlu, ka turpinās EDSO novērotāju kustības ierobežojumi "no nelegālo separātistu un Ukrainas Bruņoto spēku puses", kas ietekmē viņu spēju ziņot par situāciju.

EDSO novērošanas misiju uz Ukrainu nosūtīja 2014.gada martā.

Tās mandāts ir pagarināts līdz 2016.gada martam reizē ar vienošanos, ka novērotāju skaitu var palielināt līdz 1000, ja to pieprasa situācija.

Pasaulē

Krievijā sasniegts jauns kukuļdošanas rekords - bijušais Maskavas Tveras rajona komitejas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Marats Tambijevs no hakeru grupējuma saņēmis kukuli 2718 bitkoinu apmērā, kura vērtība šodien būtu 156,33 miljoni eiro. Starp kukuļdevējiem ir Igaunijas pilsonis Kirils Samokutjajevs, raksta “postimees.ee”.